Sandra Palmqvist
Annons

Gott på julrester!

Hur man än gör, så får man alltid mat över från julen. Vad göra? Absolut inte slänga! Ät upp som de är, bjud in, bjud bort, förädla och ät upp. Trevlig gest och bra för både plånbok och miljö. Eller prova dessa tre goda recepten baserade på julrester.
Snabblagat, enkelt och gott! Det perfekta sättet att ta hand om överbliven julgröt. Smaksätt med t.ex kokos och saffran och stek små plättar. Servera med vispad grädde och rårörda lingon.
Snabblagat, enkelt och gott! Det perfekta sättet att ta hand om överbliven julgröt. Smaksätt med t.ex kokos och saffran och stek små plättar. Servera med vispad grädde och rårörda lingon och bär från frysen.

Släng inte matresterna!

All lax blir en bra grund i en pastarätt, paj, stuvning eller gratäng. Om så kallrökt, varmrökt eller gravad. På överbliven risgrynsgröt kan du göra t.ex plättar. Smaksätt gröten med saffran, kokos, vanilj eller något annat gott. Eller gör det ännu enklare och baka en ugnspannkaka på gröten. Räkna 3-4 ägg/liter risgrynsgröt. Julskinkan är god både på frukostmackan, i en frittata, i en paj, som på nyårspizzan. Julnötterna som ej hann knäckas och ätas upp på julafton, kan du knäcka och använda i en kaka, strö över en sallad eller om du har många hasselnötter kan du göra din egna Nutellakräm. Eller varför inte kombinera de olika resterna? Grönkål är väldigt gott ihop med lax och rödkålen om så kokt eller i salladsform passar bra ihop med kött och fågel. Sen så är ju grönkålschips aldrig fel.

Annons

Så vad du än gör, släng inte några matrester. Bjud in, bjud bort, förädla och ät upp. Det är en trevlig gest att bjuda in på ”julmatsrestfest”. Dessutom vänligt för både plånbok och miljö. Nedan får du tips och recept på film på vad som jag tycker passar extra bra ihop från julbordet i olika kombinationer, som du enkelt kan göra.

Annons

Recept och styling Sandra Palmqvist
Foto och film Christina Uhlin

Annons

 

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar