Sandra Palmqvist
Annons

Nyårsmeny 2020 – recept

Dags att börja tänka på refrängen och planera nyårssupén! Här bjuder jag på en krämig räksoppa, pizza med löjrom, skaldjurspasta, fläskfilé med bacon, chokladtryffeltårta och sist, men inte minst, en glassbomb. Inget är supersvårt och det finns något för de flesta. Välj det som passar dig bäst!

Nyårsmeny 2020

Krämig räksoppa i djup tallrik på vackert dukat nyårsbord med mousserande i glasen.
Krämig räksoppa med ett smakrikt brödsmul med limesmak är en god start på kvällen. Servera gärna ett fruktigt mousserande till.

Räksoppa med lime- och parmesansmul

Antal: 4 port
Tid: 1 timme
Limesmulet är en riktig höjdare till soppan. Några frasiga krutonger eller bröd sidan om är extra gott.

500 g räkor med skal
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
1 st palsternacka
¼ liten rotselleri
smör till stekning
2 tsk dillfrön
½ dl tomatpuré
1 dl konjak, kan uteslutas
3 dl vitt vin
2 liter vatten
5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 msk citronsaft
Lime- och parmesansmul
1/2–1 st vitlöksklyfta
1 dl rostad lök
1/2 dl fint riven parmesan
1/2 dl panko (ströbröd)
2 st limer, finrivet skal
2 msk hackad persilja

Tips!

  • Limesmulet är en riktig höjdare till soppan.
  • Några frasiga krutonger eller bröd sidan om är extra gott.
  • Extra piff: Bryn ströbrödet till limesmulet i smör innan du blandar ner det i smulet. Då får smulet en djupare och nötigare smak.
Annons
Närbild på krämig räksoppa med handskalade räkor och ett brödsmul med smak av lime.
Till denna krämiga räksoppa är det gott med krutonger eller ett surdegsbröd eller en toast med.

Gör så här!

  1. Skala räkorna och förvara i kyl fram till servering. Spara skalen.
  2. Skala lök och vitlök, tvätta rotfrukterna och hacka allt grovt.
  3. Bryn det hackade i smör tillsammans med räkskal, dillfrön och tomatpuré. Tillsätt konjak och låt koka in. Tillsätt vin och låt det nästan koka in helt under omrörning.
  4. Tillsätt vattnet och reducera utan lock tills ca 7 dl vätska återstår. Det tar ungefär 45 minuter. Rör runt på slutet så att inte skal och grönsaker sätter sig i bottnen.
  5. Sila bort skal och grönsaker. Tryck gärna med en stor sked så all vätska kommer ut.
  6. Tillsätt grädden (du ska nu ha ca 12 dl soppa). Låt sjuda utan lock tills ca 1 liter återstår. Smaka av med salt, peppar och citron.
  7. Smul: Skala och riv vitlöken och blanda med resterande ingredienser.
    Servera soppan med räkorna och toppa med limesmulet.
Ett flatbread på surdeg med löjrom, creme fraiche, hackad rödlök och dill på en vackert djupblå tallrik.
Jag älskar kombinationen löjrom, rödlök och creme fraiche. Här serverat på ett flatbread gjord på färdig pizzadeg på surdeg.

Flatbread med västerbottensost och löjrom

Antal: 4 port
Tid: 30 minuter
Fantastiskt gott och går snabbt att laga! Om du vill kan du servera med annan sorts rom än löjrom, t.ex sikrom, laxrom eller vegetarisk tångkaviar.

Annons

1 st färdig pizzadeg, ca 400 g, gärna surdeg
2 dl riven västerbottensost
1 st rödlök
1 dl crème fraiche
80 g löjrom

Annons

Tips!

  • Pizzadegen kan du baka ut och förvara i kyl. Låt bröden stå i rumstemperatur 30 minuter innan de tillagas. Löken kan hackas några timmar innan och förvaras i kyl.

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela pizzadegen i fyra bitar och forma/baka ut till platta bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt och strö över osten.
  3. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter.
  4. Under tiden, skala och hacka löken fint.
  5. Servera pizzan/brödet direkt med crème fraiche, rödlök och löjrom som topping.
Härlig skaldjurspasta med blåmusslor, räkor, pilgrimsmusslor serverat med vitt vin.
Du kan använda vilka skaldjur du vill egentligen. Jag har valt mina favoritskaldjur. Och skaldjur är aldrig fel på en nyårsafton.

Skaldjurspasta – linguine frutti di mare

Antal: 4 port
Tid: 45 minuter
Min variant på frutti di mare! Givetvis kan du välja vilka skaldjur du vill eller kanske bara använda en sort.

Annons

400 g linguine (platt spaghetti)
2 st bananschalottenlökar
4 st vitlöksklyftor
½ st purjolök
1 burk soltorkade tomater, ca 150 g, nettovikt
50 g smör
2 dl vitt vin
1–2 dl blandad fiskbuljong av konc fond eller tärning
salt och peppar
Skaldjur
500 g blåmusslor
8 st pilgrimsmusslor
1 st kokt hummer
200 g handskalade räkor (500 g oskalade)
Topping
1 dl hyvlad parmesan
½ dl hackad persilja, ca 20 g

Tips!

  • Räkorna kan skalas och förvaras i kyl några timmar innan. Det delade hummerköttet likaså. De rengjorda blåmusslorna kan förvaras i kyl i en skål med kallt vatten eller förberedas till steg 3. Givetvis kan du välja de skaldjur du vill. Även bara vända ner kokta skaldjur i såsen om du inte vill koka blåmusslor och halstra pilgrimsmusslor.

Gör så här!

  1. Skrapa och tvätta blåmusslorna, dra bort skägget. Släng alla som inte stänger sig. Dra av den lilla runda muskeln på pilgrimsmusslorna. Plocka hummerköttet ur skalet och dela i mindre bitar. Skala räkorna.
  2. Finhacka schalottenlöken. Riv vitlöken. Strimla purjolöken. Dela tomaterna.
  3. Fräs grönsaker och blåmusslor i smör i en vid kastrull under lock. Det ska bli mjukt och musslorna ska börja öppna sig. Skaka pannan lätt. Tillsätt vinet och låt sjuda 2–3 minuter under lock. Släng de musslor som inte öppnat sig nu. Tillsätt buljongen. Salta och peppra.
  4. Halstra pilgrimsmusslorna gyllene precis före servering i en stekpanna på hög värme med lite smör, olja, salt och peppar.
  5. Koka pastan och vänd ner i såsen. Vänd sist ner räkor och hummer, de ska bara bli ljumma. Toppa med halstrade pilgrimsmusslor, parmesan och persilja.
Helstekt fläskfilé med ett strössel av knaprigt bacon serverat med en rödvinssky, picklad lök och en gratäng.
Helstekt fläskfilé med ett strössel av knaprigt bacon serverat med en rödvinssky, picklad lök och en gratäng. För att maximera smaken så använd gärna samma vin i rödvinssåsen som du ska servera till rätten.

Fläskfilé med baconströssel och krämig gratäng

Antal: 4 port
Tid: 1 timme 30 minuter
Tillbehören i denna rätt passar även utmärkt till kyckling.

Annons

1 st fläskfilé, ca 600 g
matfett till stekning
200 g bacon
200 g champinjoner
3 st rosmarinkvistar
2 st äpplen
salt och peppar
Krämig gratäng
500 g potatis
500 g blandat av jordärtskocka, morot, palsternacka
4 st vitlöksklyftor
5 dl grädde
200 g naturell färskost
150 g vällagrad hårdost
½ dl hackad färsk timjan eller 1–1 1/2 msk torkad.
Rödvinssky
1 st gul lök
¼ rotselleri
1 st vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin
1 tsk smör
1 msk strösocker
5 dl rött vin
½ dl konc kalvfond
ev redning

Tips!

  • Rödvinsskyn kan du förbereda 3 dagar innan. Förvara i kyl.
  • Köttet kan du steka färdigt dagen innan och sedan värma på ca 100° i 45–60 minuter.
  • Gratängen kan du göra helt färdig fram till gratineringen. Förvara i kyl, men låt formen bli rumstempererad innan den sätts i ugnen.
  • Picklad lök är både gott och dekorativt till: Koka upp en lag på 1 del vinäger, 2 delar socker och 3 delar vatten och lägg ner valfri lök. Låt sjuda några minuter och låt sedan stå ett dygn. Rödlök är passande till denna rätt och det syrliga bryter av fint mot det salta baconet och den krämiga gratängen. Tänk på att alla vin inte passar ihop med picklad lök.

Gör så här!

  1. Salta och peppra köttet. Bryn runtom på hög värme i en panna med valfritt matfett. Tillaga köttet färdigt i mitten av ugn på 125°, tills innertemperaturen är 70°. Använd köttermometer. Det tar ca 40 minuter. Låt köttet vila medan gratängen färdigställs.
  2. Tärna och stek baconet. Ansa och skiva svampen, stek den mjuk. Repa och hacka rosmarinen. Blanda samman och låt ligga kvar i stekpannan till servering.
  3. Gratäng: Tvätta potatisen och skär i ½ cm tjocka skivor. Skala jordärtskockan och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala och dela morot och palsternacka.
  4. Sjud i lättsaltat vatten tills nästan mjuka, ca 10 minuter. Låt rinna av ordentligt och lägg i en smord ugnsfast form.
  5. Skala och riv vitlöken och rör ihop med grädde, färskost, ost och timjan. Häll ner i formen och tillaga i mitten av ugnen på 225° i 20 minuter.
  6. Rödvinssky: Skala och hacka alla grönsaker fint. Hacka rosmarinen inklusive stjälken. Bryn allt i en kastrull i smör. Tillsätt socker och fräs några minuter. Häll i all vätska och låt koka ihop ca 15 minuter. Sila och smaka av med salt, peppar och eventuellt en klick smör vid servering när såsen kokas upp.
  7. Vid servering, tärna äpplet och blanda ner i pannan med baconet. Värm upp och servera med köttet, gratängen och skyn.
Maffig chokladtryffeltårta med både ljus- och mörk chokladtryffel och dekorerad med mycket chokladgodis.
Maffig chokladtryffeltårta med både ljus- och mörk chokladtryffel och dekorerad med mycket chokladgodis. Givetvis kan du bara pudra med lite florsocker eller ätbar glitter med, men more is more and less is poor…

Chokladtryffeltårta

Antal: 12 bitar
Tid: 1 timme
Maffig tårta med en biskvibotten och med både mörk- och ljus chokladtryffel! Vill du göra en mindre tårta så går det bra. Halvera receptet och använd då en avlång bakform eller en springform på ca 15 cm i diameter.

Annons

Biskvibotten
250 g mandelmassa
1 ½ dl strösocker
2 st äggvitor
Mörk chokladtryffel
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
50 g mjukt och rumstempererat smör
Ljus chokladtryffel
200 g ljus bakchoklad
1 ½ dl vispgrädde
50 g mjukt och rumstempererat smör
Garnering
1 dl granatäppelkärnor
pudrad kakao
chokladgodis
ev ätbart glitter/guld

En uppskuren tårtbit av en chokladtryffeltårta.
Chokladtryffeltårtan räcker till många, den är maffig och mäktig. Vill du inte ha en bit över till dagen efter så går det bra att halvera receptet. Då kan du göra tårtan i en mindre rund form eller t.ex an avlång brödform.

Tips!

  • Vid nyår kan man ”go all in” och dekorera tryffeltårtan hur mycket man vill. Eller så låter man den vara enkel och garnerar inget alls. Men en klick vispad grädde är alltid gott till!
  • Om du vill kan du även smaksätta tryffeln: finrivet apelsinskal, hallonpulver, lakritspulver, hackad daim etc.

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på 180°. Riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitor och socker.
  2. Klä en springform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter, med bakpapper. Häll i smeten. Baka i mitten av ugnen till gyllene färg. Ca 15 minuter. Låt svalna. Håll uppsikt. Alla ugnar fungerar olika.
  3. Mörk tryffel: Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, rör tills den smält. Klicka ner smöret och rör tills du får en glansig chokladsmet.
  4. Bred sen ut den mörka chokladtryffeln jämnt över biskvibottnen och ställ i kyl 5 minuter.
  5. Gör den ljusa chokladtryffeln på samma sätt som den mörka. Häll smeten över den mörka chokladtryffeln och sätt in i kyl.
  6. Chokladtryffeln ska serveras rumstempererad, så ta ut tårtan från kylen 40 minuter innan servering och garnera granatäppelkärnor, kakao, godis och gärna glitter.
En glassbomb gjord på kokosgrädde och mangosorbet garnerad med färsk mango.
Glassbomb är lätt att förbereda och uppskattat även av barnen. Vill du inte göra egen kokosglass kan du köpa den färdig med.
Annons

Glassbomb med kokos och passionsfrukt

Antal: 6– 8 port
Tid: 1 timme
Tar lite tid att göra, men det är den värd. Var noga med att förpackningen/burken med kokosgrädden inte skakats och är riktigt kall, så du kan separera kokosgrädden från kokosvattnet. För även om kokosgrädde så kommer det vara kokosvatten i förpackningen. Skillanden på kokosgrädde och kokosmjölk är hur mycket de är utspädda.

4 förp kall kokosgrädde à 400 ml
1 förp kondenserad mjölk, ca 400 ml
¾ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
5–7 dl färdig sorbet, t ex passion eller mango
Garnering
2 dl kokosflingor, gärna rostade
passionsfrukt eller mango
ev tomtebloss

Tips!

  • Garnera tårtan beroende på vilken smak på sorbet du har valt. Både mango och passionsfrukt kan du hitta i frysdisken om du ej har tillgång till färsk.
  • Sätt förpackningarna med kokosgrädden kallt minst 2 timmar, men helst över natten och skaka inte burkarna. Vattnet sjunker till botten och grädden lägger sig på toppen. Spara gärna kokosvattnet, det håller 1 vecka i kyl.
  • Kokosvattnet från förpackningen är inte detsamma som det kokosvattnet som säljs en renodlad dryck. Det i förpackningen har lite tjockare konsistens. Men du kan använda som en del i en smoothie, i en soppa eller frysa in isbitar.
  • Du kan även koka en sockerlag på hälften kokosvatten och hälften socker. Använd som bas i en drink eller sorbet.

Glassbomb med uppskuren bit sidan om och tomtebloss.

Gör så här!

Annons
  1. Skeda upp kokosgrädden (det vita) ur förpackningen. Använd ej kokosvattnet. Vispa kokosgrädden fluffig med elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljpulver och vispa till ganska fast konsistens.
  2. Häll smeten i en skål som rymmer ca 2 liter, gärna klädd med plastfolie. Smeten är ganska fast så du ska kunna gröpa ur en håla i mitten där sorbeten ska läggas i.
  3. Lägg det du gröpt ur i kylen så länge. Det ska användas som ”lock”. Men ställ skålen med kokossmeten i frysen.
  4. Ta ut sorbeten och låt den bli mjuk, dock ej smält. Det går lite fortare om du rör runt med en sked. Skeda sorbet i kokosglassens håla, banka skålen lite i köksbänken så eventuella luftbubblor försvinner. Jämna till ovansidan med kokossmeten du gröpte ur. Detta blir bottnen på glassbomben när den stjälps upp.
  5. Vid servering, vänd skålen upp och ner och låt stå så tills glassbomben glider ner på fatet. Det tar ca 30 minuter. Eller sänk ner skålen i hett vatten. Ta av plasten. Ha gärna lite kokosflingor på fatet så glider inte glasbomben runt.
  6. Garnera med kokosflingor, frukt och eventuellt tomtebloss.

RECEPT & STYLING SANDRA PALMQVIST
FOTO CHRISTINA UHLIN

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar