Sandra Palmqvist
Annons

Saftig julskinka – tips och recept!

Du behöver inte alls hoppa över julskinkan i år, men köp gärna en av god kvalité. Och med mina tips och recept så kommer du enkelt att lyckas med att få en riktigt saftig julskinka. Vill du endast briljera med att griljera finner du även tips på lite olika griljeringar.
Griljerad julskinka på vackert uppdukat julbord med dryck och en julgran i bakgrunden.
Om du ska servera julskinka så satsa på kvalité och inte kvantité. Köttet är både godare och djuren har definitivt levt ett bättre liv. Väljer du att köpa en nitritfri julskinka tänk på att köttet är lite gråare i färgen då, men så ska det vara.

Saftig julskinka – tips och recept!

Tips – Här kommer några enkla och konkreta tips som kommer att hjälpa dig med att få till en saftig julskinka.

 • Köp en skinka av god kvalité. Om möjligt, köp gärna närproducerat. Goda råvaror där, i detta fall, djuren har mått bra. Spelar stor roll på både smak och kvalité. Hellre kvalité än kvantitet.
 • Om du vill, så köp nitritfri julskinka. Tänk på att köttet går mer åt det gråare hållet. Vilket är varken konstigt eller farligt.
 • Om du ska koka din egen julskinka använd gärna en termometer. Lättare att hålla koll på koktiden än att beräkna koktid per kilo.
 • Tillaga gärna några grader under än ”vad som är sagt”. Sikta på 63-65°. Eftervärmen gör att skinkan fortsätter att tillagas de sista graderna upp till 70°. Istället för att koka till 70° då gör eftervärmen att skinkan stiger en bit över 70° och skinkan blir torr.
 • Försök hitta en så jämn form som möjligt på skinkan. Då blir tillagningen jämnare och risken för en torr julskinka minimeras.
 • Dags att briljera med att griljera? Skär inte av all svål, lämna lite, ca 1 1/2 cm tjockt. Kör antingen på klassiska smaker eller varför inte vända ner lite riven lagrad ost, finhackad grönkål eller varför inte lite torkad chili? Och strunta i det där med att smeta på i olika lager, blanda ihop alla ingredienser och smeta sen på allt på skinkan.
Annons
Julskinka på dukat julbord griljerad med örter och rosépeppar.
Glöm den vanliga seanpsgriljeringen. Du kan smaksätta precis som du vill. Som här på bilden med örter och rosépeppar eller som i receptlänken ovan med grönkål och cheddarost. Även en glace med honung och apelsin är gott på julskinkan. Bara din fantasi som sätter gränserna.

Ört- och senapsgriljerad julskinka

Antal: 10 port
Tid: 30 minuter

Annons
Annons

1 ½ kg kokt skinka
Griljering
1 st äggula
2 msk fast honung
2 msk grovkorning, sötstark senap
½ dl hackad persilja, ca 10 g
1 msk potatismjöl
Garnering
1 msk krossad rosépeppar, 1 1/2-2 msk hela korn

Gör så här!

 1. Sätt ugnen på 200°.
 2. Skär av nät och lite av svålen på skinkan. Rör ihop griljeringen, utom rosépepparn, och bre 1/3 på skinkan.
 3. Griljera i ugnen ca 15 minuter. Pensla på griljeringen i två omgångar till.
 4. Precis när du tagit ut skinkan sista gången och griljeringen fortfarande är varm och mjuk, strö över rosépeppar. Anledningen till att rosépepparn inte är med i ugnen är för att den bränns lätt.
 5. Låt svalna. Servera gärna skinkan med grovkornig senap.
Annons

Recept och styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar