Sandra Palmqvist
Annons

Ägg Benedict med rökt lax

Ägg Benedict är en maträtt som jag bokstavligen älskar! Perfekt måltid för alla tillfällen och klockslag. Till frukost, brunch, lunch och definitivt till middag med. Dessutom har jag många minnen till just denna maträtten. När jag bodde i London och jobbade som kock och vi gick ut efter de långa köksskiften, så gick vi alltid till samma frukostrestaurang (som alltid var fullsatt även 03.00 på morgonen) innan vi åkte hem efter vår utekväll, och åt just en ägg Benedict.
En ägg Benedict med kallrökt lax på vacker tallrik där det pocherade ägg är delat och gulan är krämig och rinner ut över brödet.
Ägg Benedict med kallrökt lax smakar som bäst när det pocherade äggets gula är krämig och rinner ut över brödet.

Så vad är egentligen en ägg Benedict? Och vad är historian bakom rätten? Ägg Benedict är kort och enkelt en maträtt där pocherade ägg serveras på rostat bröd tillsammans med bacon- eller skinka och en hollandaisesås. Nya varianter har dykt upp och det är populärt att servera med lax. Både kallrökt och varmrökt. Vill du ha en vegetarisk ägg Benedict så heter det ägg Florentine och då är det med spenat istället för skinka, bacon eller lax.

Ägg Benedict med rökt lax och spenat

Antal: 2 personer
Tid: 20 minuter
En klassiker att imponera på dina frukostgäster med! Spara äggvitorna till smarriga maränger.

Annons
Annons

2 skivor surdegsbröd
4 skivor kallrökt lax
2 st ägg
1 tsk 12% ättika
ca 60 g färsk spenat
Hollandaise
2 st äggulor, rumstempererade
100 g smör
några droppar citronsaft
1 tsk vatten
1/2 krm cayennepeppar, går att utesluta
salt och peppar

Tips!

  • Så här gör du när såsen skär sig: Tillsätt några droppar kallt vatten. Detta funkar om det är precis i början och såsen inte har skurit sig helt.
  • Om den skurit sig kraftigt, knäck en gula i en annan skål och tillsätt den skurna såsen till den äggulan.
  • Fortfarande skuren efter dessa tips? Ledsen, då får du börja om från början eller köpa en färdig hollandaise.
Annons

Gör så här!

  1. Börja med hollandaisen: Lägg äggulorna med citronsaften i ett vattenbad, vispa fluffigt för hand. Smält och skira smöret under tiden.
  2. Häll försiktigt ner det skirade smöret i äggulesmeten under kraftig vispning, häll bort smörets bottensats. När allt smör är i så ska du ha en krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Ställ åt sidan.
  3. Koka upp ca 4 dl vatten med ättikan. Knäck äggen i varsin kaffekopp. När vattnet kokar sätter du snurr på det och stjälper sedan försiktigt ner ägget. Det ska snurra runt lite elegant i vattnet. Låt ägget pochera ca 3-4 minuter för en rinnig/krämig gula. Fiska upp med en hålsked och låt rinna av på en bit hushållspapper. Gör likadant med ägg nummer två. Är du riktigt djärv så gör båda äggen samtidigt. Se bara till att de inte fastnar i varandra.
  4. Rosta eller stek brödskivorna. Fräs spenaten 1-2 minuter i olja, salt och peppar. Lägg spenaten på brödet, sedan den kallrökta laxen, pocherade ägget och toppa till sist med hollandaise!

Ägg Benedict – historian bakom maträtten

””Den 19 december år 1942 publicerade tidningen The New Yorker en artikel där man kan läsa historien om hur maträtten Egg Benedict ska ha uppkommit. En förmiddag år 1893 ska den unga aktiemäklaren Lemuel Benedict kommit in på Waldorf Astoria och beställt en gedigen frukost för att motverka den högst påtagliga bakfyllan efter gårdagens utsvävande bravader. Beställningen bestod av rostat bröd, två pocherade ägg, bacon och en kanna hollandaisesås. Benedict ska sedan ha monterat smörgåsen själv vid bordet. Tilltaget ska då ha uppmärksammats av hotellets hovmästare Oscar Tschirky som uppskattade rätten så mycket att han satte upp den på menyn. Maträtten Egg Benedict finns till och med i Tschirkys kokbok med namnet The Cook Book, by Oscar Tchirky of the Waldorf som publicerades år 1896.
Dock så har även den legendariska New York-restaurangen Delmonicos tagit åt sig äran att vara först. Enligt deras version så besökte deras stamgäster mr och mrs LeGrand Benedict Delmonicos någon gång under 1860-talet. Paret hade ätit allt på menyn och bad om att få något annat just denna förmiddag. Delmonicos chefskock Charles Ranhofer (1936–1899) antog utmaningen och serverade dem den rätt han senare skulle publicera i sin kokbok från år 1893 under namnet Eggs à la Benedick. Ranhofers kokbok med namnet The Epicurean är en av historiens mest lästa och ansedda.

Annons

Delmonicos anses vara New Yorks första riktiga restaurang för fine dining. Bland annat så ägde Delmonicos en farm i Williamsburg som producerade råvaror till restaurangen.
Vilken skapelseversion för Egg Benedict är då korrekt? Ingen kan veta säkert. Men en intressant detalj är att Tchirky tidigare hade arbetat som hovmästare på just Delmonicos, och då med Ranhofer som kökschef. Dessutom så har inte Tchirky någonsin tagit åt sig äran för rätten Egg Benedict, inte i hans kokbok eller efteråt i någon intervju. Egg Benedict går idag att hitta på de flesta frukostrestaurangers menyer i USA och varje år den 16 april firas National Egg Benedict Day. Än idag finns Delmonicos kvar för den som vill besöka restaurangen i New York.”” – utdrag ur boken Maträtternas historia av Ted Wärnåker

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar