Sandra Palmqvist
Annons

Mannagrynskaka med citron

Maffig, mäktig och väldigt saftig kaka. Bakad på mannagryn. Nästan lite som en ostkaka, men ändå inte. Ät som den är eller med sylt och grädde. Räcker till många.

Mannagrynskaka med vit glasyr som ligger på ett tårtfat medans kocken river över citroncest.

Mannagrynskaka med citron och glasyr

Maffig, mäktig och väldigt saftig kaka. Räcker till många.
Antal: 16– 20 bitar
Tid: 1 timme

175 g smör
2 msk mjöl
6 dl mannagryn, ca 400 g
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
5 dl tjock fast yoghurt, t ex grekisk
3 dl socker
3 citroner, finrivet skal
1 ägg
Glasyr
2 dl florsocker
2–3 msk citronsaft, ca ½ citron

Annons
Annons

Tips!

  • Tips på annan smaksättning: * 2 dl skållad och fint hackad mandel. * 2 dl frysta, tinade och avrunna bär. * Finrivet skal av 2–3 apelsiner.
  • Servera kakan ljummen och oglaserad med en klick grädde och lite sylt om du vill, eller ät som den är på bilden med citronglasyren.
Annons

Gör så här!

  1. Smält smöret och bryn det gyllene.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  3. Vispa yoghurt, socker, citronskal och ägg i en annan skål med elvisp.
  4. Rör ner smöret och det torra i skålen med yoghurtblandningen. Låt smeten svälla 20 minuter. Sätt ugnen på 175°.
  5. Vispa upp smeten några minuter med elvisp och häll den i en smord och bröad form, 25–28 cm i diameter.
  6. Grädda i nedre mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska vara fast på toppen och ej ”dallra”. Låt svalna helt innan den stjälps upp.
  7. Glasyr: Rör ihop florsocker med citronsaft till en flytande glasyr, häll över kakan. Ta mer florsocker för en fastare glasyr och mer citron för en lösare glasyr.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar