Sandra Palmqvist
Annons

Enkel småkaka – brysselkex med choklad

Kanske har det med åldern att göra, men jag har börjat med småkakor till kaffet. Och visst är det lyxigt att sätta fram en burk med hembakade småkakor när någon kommer på besök för en kopp kaffe? Mina brysselkex med smak av choklad och vanilj är lagom fika till eftermiddagskaffet när man bara vill ha något lite.
Chokladbrysselkex med pärlsocker i en hög glasburk ståendes på ett ljust träbord. Bakom står en gammal kakburk i de tre färgerna rött, beige och ljust blått.
Visst är det gött att sätta fram en burk eller två med hembakade kakor när man får besök? Torra småkakor håller länge i skafferiet. Gör du många går det givetvis utmärkt att frysa in småkakorna.

Enkel småkaka – brysselkex med vanilj och kakao

40-45 st

150 g kylskåpskallt smör
1 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver
1 ägg
½ msk kallt vatten
Garnering
1–2 dl pärlsocker

Annons

Tips!

  • Givetvis kan du rulla i vanligt strösocker om du vill.
    Annons

    Färgat eller ofärgat.

  • Kakaosmaken är ganska mild, vill du ha mer smak av choklad så kan du tillsätta 50 g finhackad mörk choklad i mördegen.
Mina småkakor, i detta fall chokladbrysselkex med vanilj, är sällan perfekt formade. Men det tycker jag inte gör något. får gärna synas att det är hembakat.

Gör så här!

Annons
  1. Tärna smöret fint och kör ihop med resterande ingredienser i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten mot slutet och kör till en deg.
  2. Rulla ut degen till två runda längder, ca 20 cm långa och 3 cm i diameter. Låt vila i kyl 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175°.
  4. Rulla rullarna i pärlsockret. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
  5. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar