Sandra Palmqvist
Annons

Triss i våfflor

Vissa dagar är bättre än andra dagar. Som t.ex våffeldagen! Finns det någon som inte tycker om nybakade frasiga våfflor? Här får du lättlagade recept på både en söt våffla med honung och fikon. En matig med knaperstekt bacon och ägg och en vårgrön gjord på grön squash. Givetvis får du grundreceptet på frasiga våfflor. Så du kan äta dina våfflor precis som du vill. Kanske på klassiskt vis med vispad grädde och sylt?

Triss i våfflor – sött och salt

Frasig våffla med mjuk getost, honung, valnötter och färska fikon.
Frasig våffla med mjuk getost, honung, valnötter och färska fikon.

Våfflor med getost, honung och nötter

Antal: 4 portioner/våfflor
Tid: 30 minuter

1 sats grundsmet
Tillbehör
1 dl nötter av valfri sort
200 g getost av god kvalitet och rumstempererad
4 färska fikon
½ dl honung eller sirap

Tips!

  • För ännu mera smak på fikonen, ugnsbaka dem 10 minuter i varm ugn på 200°.
Annons

Gör så här!

  1. Gör smeten enligt grundreceptet. Tillaga i våffeljärn.
  2. Rosta nötterna i en torr panna på medelvärme. När de svalnat hacka dem grovt.
  3. Servera nygräddade laggar med getost, nötter och fikon. Ringla över honung eller sirap.
Dela din frasiga våffla och fyll med knaperstekt bacon, stekt ägg och bladgrönt. Till brunch, lunch eller middag. det är gott när som!
Dela din frasiga våffla och fyll med knaperstekt bacon, stekt ägg och bladgrönt. Till brunch, lunch eller middag. det är gott när som!

Ägg- och baconvåfflor

Gott som både brunch och mellanmål!
Antal: 4 portioner/våfflor
Tid: 30 minuter

Annons

1 grundrecept smet
1 dl riven lagrad ost
½ tsk svartpeppar
Tillbehör
8 skivor bacon
4 ägg
bladgrönt

Annons

Gör så här!

  1. Gör våffelsmet enligt grundreceptet. Häll riven ost och svartpeppar i smeten.
  2. Under tiden smeten sväller så stek baconet knaprigt och stek äggen. Ställ åt sidan och varmhåll under tiden våfflorna blir färdiga.
  3. Tillaga dina våfflor i våffeljärnet.
  4. Lägg bacon, ägg och bladgrönt på våfflorna och vik ihop till en halva eller dela din våffla innan du lägger ihop den.
En del av min triss i våfflor: en grön våffla på zuccini med rökt lax, räkor och creme fraiche. Supergott!
En del av min triss i våfflor: en grön våffla på zuccini med rökt lax, räkor och creme fraiche. Supergott!

Gröna våfflor med lax och räkor

Antal: 4 portioner/våfflor
Tid: 30 minuter

Squashsmet
1 grön medelstor squash
½ tsk salt
½ dl hackad dill
2 ägg
svartpeppar
Tillbehör
1 liten hackad rödlök
200 g kallrökt lax
ca 20 handskalade räkor
1 dl crème fraiche

Gör så här!

Annons
  1. Riv squashen väldigt fint. Salta och krama ur den och låt den sedan hänga i en sil. Gärna över natten om tid finns. Annars ta i med hårdnyporna att så vätskan försvinner helt. Blanda ihop med resterande ingredienser.
  2. Olja ditt våffeljärn och tillaga 4 våfflor. De är klara när de är fint gyllenbruna och släpper från järnet.
  3. Skala och finhacka löken och servera våfflorna med lax, räkor, crème fraiche och hackad rödlök.

Grundrecept våfflor

Antal: 4 portioner
Tid: 20 minuter

50 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl standardmjölk
½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg

Tips!

  • Byt ut hälften av mjölet mot ett grövre mjöl.
  • Tillsätt 1/2 dl hackade gröna örter i smeten.
  • Krydda med chiliflakes för matiga våfflor.
  • Eller kanel och kardemumma till en söt våffla med t ex stekta äpplen och vaniljglass.
  • 1/2 dl riven lagrad ost är gott i till t ex både våfflor med lax och bacon och ägg.
  • Byt ut en del av vätskan mot mineralvatten eller öl för en krispigare och smakrikare våffla!

Gör så här!

Annons
  1. Smält smöret.
  2. Rör ut mjöl med mjölk, bakpulver, salt och ägg.
  3. Mixa ner smöret med en stavmixer. Låt stå i kyl ca 30 minuter före användning, eller över natten om du så vill.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar