Sandra Palmqvist
Annons

Ceviche på torsk med mango, avokado och chili

Torsk som får marineras och tillagas lätt i het chili, syrlig limesaft, mjäll olivolja och söt mango och som sen kryddas upp med rikligt med färsk koriander, är riktigt god snabbmat! Och lättlagat. Kommer lätt på andreplats på min snabbmatslista. Enkelt recept till ikväll om du är sugen redan nu. Och om du undrar vad som ligger etta på min snabbmatslista, scrolla i inlägget...

Torsk som får marineras och tillagas i syrlig limesaft, kryddig koriander, het chili och söt mango är enkel och lättlagad mat!

Ceviche på torsk med mango, avokado och chili

Ett veteöl är gott att dricka till denna syrliga förrätt.

Antal: 4 port, förrätt
Tid: 20 minuter

200 g fryst torskfilé
2 lime, saft + skal
½ röd chili, t.ex spansk peppar
1 liten rödlök
½ dl olivolja
½ msk honung
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 mogen mango eller ca 1 ½ dl fryst och tinad mango
1 kruka färsk koriander
ev 1 avokado

Annons

Tips!

  • All rå fisk bör ha varit fryst 1 dygn för att eliminera ev parasiter.
  • Avokado är inte bra ur miljösynpunkt, men om du vill så är det gott med 1 avokado i, tärnad.
  • Cevichen håller till dagen efter om den får stå orörd i kyl.
  • Ceviche är Perus nationalrätt. Vit fisk, lime, koriander och lök är grunden. I många av dagens recept syns mango och avokado. Originalet äts oftast med majs, sötpotatis, och ibland tång.
  • Tillagningen av fisken sker av syran från limefrukten. D.v.s proteinet i fisken påverkas av syran på samma sätt som vid annan tillagning.

Torsk som får marineras och tillagas i syrlig limesaft, kryddig koriander, het chili och söt mango är enkel och lättlagad mat!

Gör så här!

  1. Skär torsken i 3-5 mm tjocka skivor innan den har tinat helt. Det är lättare att skiva fisken då, och lägg på ett fat med kant att tina helt. När tinad, häll av överflödig vätska.
  2. Riv skalet fint av limen och pressa ur all saft, finhacka chilin (med frön om du gillar hetta), skala och skiva rödlöken tunt.
  3. Limeskal blandas ihop med limesaft, olja, honung, salt, peppar, skivad rödlök och hackad chili. Häll det över fisken och låt stå 2 timmar i kyl. Rör/vänd runt försiktigt 1-2 gånger.
  4. Skala och skär mangon i mindre bitar. Blanda/varva med fisken och limedressingen 30 minuter före servering. Koriandern hackas och vänds ner strax innan servering. Om du vill ha i avokado, skala, tärna och vänd ner samtidigt som du vänder ner koriandern.
  5. Sätt fram fatet som det är och låt gästerna ta själva eller fördela cevichen i 4 mindre glas.
Annons

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Charlotte T Strömwall

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar