Sandra Palmqvist
Annons

Grovt smakrikt rågbröd med frön – recept

Jag älskar att baka enkla bröd! Detta rågbröd utan vanlig jäst rör du bara ihop. Gräddfilen ger fin saftighet och kryddorna och fröna gör detta bröd till en vinnare. Att baka utan jäst tycker jag är mycket enklare och roligare än att baka med jäst. Man bara rör ihop smeten, häller upp i en brödform och bakar av. Inga jäsningstider, inget rullande och kavlande. Det klassiska filmjölksbrödet är det perfekta brödet tycker jag! Tips som vanligt i inlägget om hur du kan anpassa brödet lite utefter hur du själv vill ha det.
Saftigt och lättlagat rågbröd bakat på gräddfil och grovt rågmjöl, chiafrön.
Saftigt och lättlagat rågbröd bakat på gräddfil och grovt rågmjöl, chiafrön.

Smakrikt rågbröd med frön – ett saftigt grovbröd utan jäst

Brödkryddorna och fröna gör detta bröd till en fin kandidat till både frukostfrallan och den köpta brödlimpan.

Antal: 1 st, ca 20 skivor

5 dl gräddfil
1 dl ljus sirap
5 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat
ca 1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
2 dl pumpafrön
½ dl chiafrön
1 dl havregryn

Annons

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg de blöta ingredienserna i en bunke.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner i det blöta. Blanda väl.
  3. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd, avlång brödform på ca 2 liter.
  4. Baka i mitten av varm ugn i 50–60 minuter. Känn med en sticka så ej kladdigt i mitten.
  5. Låt svalna i formen.

Tips!

  • Håller ca 5 dagar i normal rumstemperatur.
  • Går utmärkt att frysa.
  • Gräddfilen går att byta ut till filmjölk eller naturell yoghurt om du vill. Ta samma angivna mängd.
  • Den ljusa sirapen kan bytas ut mot 1 dl mörk sirap eller 1 dl rårörda lingon. eller naturella lingon om du vill hålla nere sockret.
  • Fröna som jag använder kan bytas ut mot samma angivna mängd av de frön du gillar bäst.
  • Även gott med en fint riven morot i. Krama ur det rivna väl innan du blandar ner det i smeten.
  • Vill du inte använda sirap så går det att utesluta, men vill du ändå ha lite sötma byt mot samma mängd lättsockrat eller ej sockrat äpplemos eller 1 dl lingon. Naturella eller rårörda.
  • Torkad frukt och bär är också gott att ha i. T.ex torkad aprikos, tranbär, blåbär, russin etc.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

Annons
Annons
Om du inte gillar pumpafrön och chiafrön kan du byta ut de mot fröer du gillar eller bara lite extra havregryn.
Om du inte gillar pumpafrön och chiafrön kan du byta ut det mot fröer du gillar eller bara lite extra havregryn.

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar