Sandra Palmqvist
Annons

Lamm med citron, rosmarin och vitlök

Lammstek smaksatt med massor av citron, rosmarin och vitlök är för jädrans fint! Tillsammans med krämig potatis, typ en potatisgratäng, och en bönsallad toppad med krispigt bacon så har du en fin påskmiddag. Addera något gott i glaset och trevligt sällskap och njut!
Smakrikt lamm med citron, rosmarin och vitlök. Till det serveras ostgratinerad potatis och en bönsallad med krispigt bacon. En klassisk och härlig påskmiddag.
Smakrikt lamm med citron, rosmarin och vitlök. Till det serveras ostgratinerad potatis och en bönsallad med krispigt bacon. En klassisk och härlig påskmiddag.

Lamm med citron, rosmarin och vitlök

Till lammsteken serveras en brie- och yoghurtgratinerad potatis samt en bönsallad med krispigt bacon

Antal: 6 port
Tid: 1 timme 30 minuter

Annons

1,2 kg benfri lammstek
1 kruka färsk rosmarin
5 vitlöksklyftor
2 citroner, finrivet skal
salt och peppar
olja till stekning
Gratäng
2 gula lökar
500 g potatis
4 vitlöksklyftor
200 g brieost
500 g turkisk yoghurt
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 ägg
Bönsallad med bacon
200 g haricot vertes
150 g tärnat bacon
2 msk rödvinsvinäger

Annons
En potatisgratäng smakar ljuvligt ihop med lammsteken med citron, vitlök och rosmarin.
En potatisgratäng smakar ljuvligt ihop med lammsteken med citron, vitlök och rosmarin.

Tips!

  • Om köttet inte är iskallt när det förbereds så tar det ca 40 minuter i ugnen. Ibland mer, beroende på din ugn. Tänk på att köttet stiger några grader när det vilar efteråt.
  • Eftersom även bacon serveras till varmrätten så behöver det inte vara så stor mängd lammkött per portion.
Annons
Bönsalladen kan givetvis serveras utan krispigt bacon, men baconet sätter lite extra smak på maträtten.
Bönsalladen kan givetvis serveras utan krispigt bacon, men baconet sätter lite extra smak på maträtten.

Gör så här!

  1. Gratäng: Skala och skiva löken. Koka potatisen mjuk. Låt löken sjuda med 2–3 minuter på slutet.
  2. Sätt ugnen på 125°. Hacka rosmarin, skala och riv vitlöken. Riv citronerna. Gnugga allt i lammköttet tillsammans med salt och peppar. Både inne i och utanpå. Rulla ihop köttet och bind ihop med steksnöre.
  3. Bryn köttet runtom i en het stekpanna med lite olja till fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsfast form och tillaga i mitten av ugnen till önskad stekgrad. Ca 58° för medium. Använd gärna stektermometer.
  4. Häll av potatis och lök och låt torka. Lägg över i en ugnsfast form.
  5. Skala och riv vitlöken till gratängen, smula ner brieosten i en skål och rör ihop med yoghurt, salt och peppar. Smaka av och tillsätt äggen. Häll blandningen över potatis och lök. Gratinera i ugnen på 225° i 20 minuter. Detta kan göras när köttet är klart och ligger och vilar.
  6. När köttet vilar och gratängen gratineras, stek baconet krispigt och förväll bönorna. Låt båda rinna av och blanda sedan med en skvätt rödvinsvinäger, salt och peppar. Servera!

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Helene Linsjö

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar