Sandra Palmqvist
Annons

Matjessilltårta – enkelt recept

Vet du? Snart är det midsommar. Det blir ju inte kanske som ett vanligt midsommarfirande detta året, men vad som är vanligt och klassiskt på midsommar är en matjessilltårta. Min variant på denna populära silltårta är enkel med milda smaker. hoppas du gillar!
Enkel och klassisk silltårta på matjessill och krämig fyllning med kaviar, rödlök, örter på en kavringsbotten.
Enkel och klassisk silltårta på matjessill och krämig fyllning med kaviar, rödlök, örter på en kavringsbotten.

Matjessilltårta – enkelt recept på en klassisk matjestårta

Antal: 16 bitar
Tid: 1 timme

Botten
200 g kavring, ca 8 skivor
75 g smör
½ tsk salt
½ tsk peppar
Fyllning
3 gelatinblad
200 g matjessill + spad, tänk på att spadet antingen kan vara sött eller salt
1 rödlök
3 dl gräddfil
½ dl rökt kaviar, typ Kalles, Svennes eller Klädesholmens
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
nymalen svartpeppar
Garnering
valfritt, t ex skivade rädisor, gräslök, dill, citron eller hackat ägg

Annons

Tips!

  • Matjestårtan håller ca 3 dagar i kyl och är absolut godast om den görs ett dygn innan servering.
    Annons

    Garnera den vid servering.

Denna enkla, men ack så goda matjessilltårta kan du dekorera precis som du vill. Gör som på bilden eller garnera med ännu mer hackade örter och kanske kokt hackat ägg. Även god och fin utan topping.
Denna enkla, men ack så goda matjessilltårta kan du dekorera precis som du vill. Gör som på bilden eller garnera med ännu mer hackade örter och kanske kokt hackat ägg. Även god och fin utan topping.

Gör så här!

Annons
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen, salt och peppar. Tryck ut smeten i en springform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt kallt i kyl.
  3. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning senare. Skär sillen i små bitar. Hacka löken fint.
  4. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspadet och sedan salt och peppar.
  5. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning.
  6. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Garnera om du vill.

Recept Sandra Palmqvist
Foto Helen Linsjö

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar