Sandra Palmqvist
Annons

Chokladkaka med hallonmousse – recept

Seg/knäckig chokladkaka som är kladdig i mitten toppad med hallonmousse! Denna chokladkladdkaka med hallonmousse går inte av för hackor. Hyfsat lättbakad och omtyckt av både vuxna och barn. Tycker du det verkar svårt att spritsa moussen hoppa det och bara bre över hallonmoussen. Den smakar ju likadant ändå. Puss
Mörk kladdig chokladkaka toppad med hallonmousse, perfekt till både sommarfikan som till en dessert på middagen.
Mörk kladdig chokladkaka toppad med hallonmousse, perfekt till både sommarfikan som till en dessert på middagen.

Mörk chokladkladdkaka med hallonmousse

Fräsch hallonmousse på en segt kladdig och lite knäckig chokladkaka är en vinnande kombo. Dessutom är den glutenfri!

Antal: 16 bitar
Tid: 1 timme

Annons

125 g smör
3 dl strösocker
1 dl potatismjöl (luftigt uppmätt)
1 krm salt
1 dl kakao
2 ägg
Hallonmousse
225 g hallon
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
¾ dl florsocker
Garnering
ca 150 g färska hallon

Tips!

  • När du ska spritsa ut hallonmoussen så måste den stelna något först. Annars sjunker den ihop och tappar formen.
  • Håll uppsikt. Alla ugnar fungerar olika. Börja med den lägsta ugnstiden. Om du har en väldigt effektiv ugn så kanske till och med titta till din kaka redan innan angiven tid. Det gör inget att du öppnar ugnsluckan eftersom det inte är en kaka som ska bli hög eller jäsa.
  • Kladdkakor ska ha fasta kanter men dallra i mitten när du tar ut dem.

 

Annons
Annons

Mörk kladdig chokladkaka toppad med hallonmousse, perfekt till både sommarfikan som till en dessert på middagen.

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, potatismjöl, salt och kakao till en klumpfri smet. Rör ner äggen ett i taget.
  3. Häll smeten i en rund bakform med avtagbar botten. Klä först botten med bakplåtspapper, smöra och bröa kanterna.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 17–20 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten och ha fasta kanter. Låt svalna helt i formen. Sätt sen i kyl.
  5. Under tiden kakan står i kyl, gör hallonmoussen.
  6. Hallonmousse: Om frysta hallon, låt dem rinna av i en sil. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden fluffig med florsocker. Tillsätt hallonen och vispa fluffigt. Hallonen gör att grädden ”släpper” lite.
  7. Smält lite av hallongrädden i en kastrull med urkramade gelatinblad. Tillsätt det sedan till resterande hallonsmet och vispa snabbt ihop. Låt stå ca 30 minuter i kyl.
  8. När kakan är helt kall, bre på ca 2/3 av hallonmoussen och låt 1/3 stelna ytterligare till spritsbar konsistens.
  9. Spritsa toppar längs med kanterna på kakan och lägg färska hallon i mitten. Ställ kallt. Ta ut kakan ca 30 minuter innan servering.
Annons

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar