Sandra Palmqvist
Annons

Matig paj med tomat och basilika

Paj är älskat av många, men inte av alla. Jag är kluven, men så länge jag slipper en vanlig äggstanning så gillar jag paj. Jag gör nästan alltid mina matpajers fyllning med ägg + creme fraiche, naturell färskost eller yoghurt istället för med mjölk. Och det ska vara riktigt smör i pajdegen. Annars får det vara. Min tomatpaj får smak av färsk basilika och det är ju en trogen vän till tomaten. God nybakad, ljummen som kall.
Hemgjord tomatpaj med basilika och lagrad ost. Om du vill kan du fräsa upp färsk spenat och ha i pajen med för att få den ännu matigare och den lagrade osten i tomatpajen kan bytas ut mot fetaost om du vill.
Hemgjord tomatpaj med basilika och lagrad ost. Om du vill kan du fräsa upp färsk spenat och ha i pajen med för att få den ännu matigare och den lagrade osten i tomatpajen kan bytas ut mot fetaost om du vill.

Tomatpaj med basilika

Antal: 12 bitar
Tid: 1 timme

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
150 g kallt smör
1–2 msk kallt vatten
Fyllning
2 rödlökar
1 tsk olja att steka i
1 kruka färsk basilika
½ tsk salt
½ tsk grovmalen peppar
150 g riven lagrad ost
2 dl crème fraiche
2 ägg
200 g små röda kvisttomater

Tips!

  • Pajen är god även kall/rumstempererad.
Annons

Hemgjord tomatpaj med basilika och lagrad ost. Om du vill kan du fräsa upp färsk spenat och ha i pajen med för att få den ännu matigare och den lagrade osten i tomatpajen kan bytas ut mot fetaost om du vill.

Gör så här!

  1. Pajdeg: Lägg mjöl, salt och peppar i en matberedare. Tärna smöret och lägg i. Mixa tills det bildas en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Platta ut degen och lägg i kyl 30 minuter.
  2. Fyllning: Skala och skiva löken. Stek den mjuk i oljan, dra av från värmen. Ansa basilikan och dela grovt, vänd ner i löken. Salta och peppra. Vänd ner osten. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 175°.
  4. Klä bottnen på en form med avtagbara kanter med bakplåtspapper. Säkra kanterna. Kavla ut pajdegen och lägg i formen. Förgrädda i 10–15 minuter.
  5. Rör ihop crème fraiche och ägg. Lägg lökblandningen och äggstanningen i det förgräddade pajskalet och toppa med tomaterna.
  6. Tillaga pajen i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Låt svalna lite innan servering.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

Annons

Hemgjord tomatpaj med basilika och lagrad ost. Om du vill kan du fräsa upp färsk spenat och ha i pajen med för att få den ännu matigare och den lagrade osten i tomatpajen kan bytas ut mot fetaost om du vill.

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar