Sandra Palmqvist
Annons

Pasta med räkor, musslor och saffran

Mitten av juli är sensommar för mig. Och snart börjar skaldjurssäsongen på riktigt. Min krämiga skaldjurspasta med blåmusslor, räkor och saffran är en riktig lyxlirare till middag. Perfekt för en helgmiddag eller när man vill äta lite extra gott en vardag. I sedvanlig ordning lite tips i inlägget om du är osäker kring att tillaga skaldjur.

Krämig skaldjurspasta med blåmusslor, räkor och saffran. Mycket smak och riktigt gott.

Krämig skaldjurspasta med musslor, räkor och saffran

God och lyxig sensommarmiddag som dessutom är lätt att laga.

Antal: 4 portioner
Tid: 40 minuter

Annons

450 g färska blåmusslor
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
matfett till stekning
1 dl blandad fiskbuljong
1 dl crème fraiche
1 pkt saffran
1-2 msk citronsaft
salt och svartpeppar
300 g okokt spaghetti
150 g skalade räkor
dill till garnering

Tips!

  • Det finns kokta blåmusslor utan skal på burk i lag, om du inte är bekväm med att koka egna musslor.
  • Använd bara levandes blåmusslor. Knacka musslan lätt mot hårt underlag, sluter inte musslan sig är den död och måste slängas. Även alla trasiga musslor ska slängas.
  • Givetvis går det bra att servera sås och pasta var för sig och ej blanda ihop allt.
  • ½ dl hackad dill är gott att vända ner eller bara garnera med färsk grovhackad dill.
  • De flesta skaldjur mår bästa av kort tillagningstid, sen kan de bli sega och tråkiga.
  • Gillar du inte blåmusslor och räkor kan du använda kräftstjärtar och t.ex grönmusslor.
  • Stora matbutiker har oftast ett bra utbud av frysta skaldjur. De tillagade låter du tina, låt rinna av ordentligt och vänd ner dom på slutet.
Krämig skaldjurspasta med blåmusslor, räkor och saffran. Mycket smak och riktigt gott.
Krämig skaldjurspasta med blåmusslor, räkor och saffran. Mycket smak och riktigt gott.
Annons

Gör så här!

  1. Ansa och rensa musslorna, dra skägget och skrapa skalen rena. Släng trasiga musslor och de som inte sluter sig när du knackar dem i bänken.
  2. Skölj och skiva fänkål tunt, skala och skiva löken tunt, skala och riv vitlöken.
  3. Koka upp pastavatten. (om torkad pasta, koka den nu, 8-10 minuter)
  4. Fräs allt grönt i en het panna 1-2 minuter med matfett. Tillsätt musslorna och fräs 1-2 minuter till. På med lock och låt stå 2-3 minuter till. Nu ska musslorna börja öppna sig. Ta bort de som ej öppnat sig.
  5. Tillsätt buljong, crème fraiche och saffran och sjud ytterligare 2 minuter under lock. (om färsk pasta koka den nu, ca 2 minuter)
  6. Smaka av såsen med salt, peppar ev lite citronsaft och vänd ner kokt spaghetti och skalade räkor. Toppa med dill och servera direkt!

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

Annons

Krämig skaldjurspasta med blåmusslor, räkor och saffran. Mycket smak och riktigt gott.

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar