Sandra Palmqvist
Annons

Foccacia med rosmarin och oliver

Foccacia är ett enkelt och ganska snabbt bröd att baka. Ät det gärna ganska nybakat och ljummet. I denna foccacia har jag oliver, lök och rosmarin som topping ihop med olivoljan och flingsalt. Du kan även använda tomater, kokt potatis, timjan eller bara ha olivolja och flingsalt.
Foccacia är ett enkelt och ganska snabbt bröd att baka. Ät det gärna ganska nybakat och ljummet. I denna foccacia har jag oliver, lök och rosmarin som topping ihop med olivoljan och flingsalt. Du kan även använda tomater, kokt potatis, timjan eller bara ha olivolja och flingsalt.
Foccacia är ett enkelt och ganska snabbt bröd att baka. Ät det gärna ganska nybakat och ljummet. I denna foccacia har jag oliver, lök och rosmarin som topping ihop med olivoljan och flingsalt. Du kan även använda tomater, kokt potatis, timjan eller bara ha olivolja och flingsalt.

Foccacia med rosmarin, lök och oliver

Supergott med en klick vispad crème fraiche på och passar utmärkt till kräftskivan.

Antal: 1 bröd
Tid: 1 timme 30 minuter

Annons

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3/4 dl olivolja
2 msk ljus sirap eller honung
1 tsk salt
6–7 dl vetemjöl, luftigt uppmätt
Topping
50 g gröna kärnfria oliver
4 färska rosmarinkvistar
1 rödlök
1 msk olivolja
1–2 msk flingsalt

Gör så här!

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med med vatten, olivolja, honung och salt.
  2. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg, gärna i en bakmaskin, och låt degen knådas i ca 5 minuter.
  3. Täck över degbunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, ca 40 minuter.
  4. Olja in eller klä en rektangulär form, ca 25×30 cm, med bakpapper. Lägg i degen och tryck ut den i hela formen. Knåda eller kavla inte! Låt jäsa under handduk ca 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°.
  6. Låt oliverna rinna av. Klipp rosmarinen i mindre kvistar. Skala och skiva rödlöken.
  7. Tryck ner fingertopparna i degen så att det blir en massa ”hål”, ringla över olivoljan, strö över flingsalt och tryck ner oliver, rosmarin och lök.
  8. Baka brödet i nedre mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10-15 minuter. Håll uppsikt, alla ugnar fungerar olika. Godast att äta när nybakat och ljummet.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

Annons
Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar