Sandra Palmqvist
Annons

Ugnsbakad lax med lime och krämigt kokosris

Åh mina vänner, detta är en riktigt liten höjdare! Ugnsbakad lax som toppats med ett smul på parmesanost och lime. Till den ost- och limebakade laxen serveras ett krämigt kokosris och wokad pak choi. Sitter fint en lördagskväll likväl som en onsdag. Och skulle du nu inte gilla kokosris, så går det lika bra utan. Servera vanligt kokt ris, rostad potatis eller ett potatismos, men kokosriset ger det där lilla extra.
Ugnsbakad lax toppad med lime- och parmesan serverat i en gratäng form med wokad pak choi. Sidan om serveras ett krämigt kokosris.
Ugnsbakad lax toppad med lime- och parmesan serverat i en gratäng form med wokad pak choi. Sidan om serveras ett krämigt kokosris. I glaset gärna ett kylt och fruktigt mousserande vitt vin, med eller utan alkohol.

Ugnsbakad lax med lime- och parmesan serverat med krämigt kokosris

Till denna exotiska varmrätt är det gott med ett fruktigt mousserande vin, med eller utan alkohol.

Antal: 4 port
Tid: 45 minuter

Annons

4 laxbitar à ca 125 g
25 g smör
2 limefrukter
2 msk honung
½ dl ströbröd
salt och peppar
50 g parmesan
Kokosris
4 dl långkornigt ris, t ex basmati
5 dl kokosmjölk
2 dl blandad grönsaksbuljong av tärning eller konc fond
Tillbehör
wokad eller stekt pak choi eller annan grönsak

Tips!

  • Här har jag bytt ut kokvattnet till basmatiriset mot kokosmjölk och buljong för mer smak!
  • Gillar du inte kokosris så går det lika bra med vanligt kokt ris utan smaksättning, eller varför inte göra ett blomkålsris?
  • Blomkålsris: riv blomkålen grovt på rivjärn, ge ett snabbt kok i saltat vatten (1-2 minuter) , häll av, servera.
Ugnsbakad lax toppad med lime- och parmesan serverat i en gratäng form med wokad pak choi. Sidan om serveras ett krämigt kokosris.
Gillar du inte kokos så koka riset som vanligt eller servera med potatismos eller bara en sallad eller wokade grönsaker. Gott det med!
Annons

Gör så här!

  1. Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med lite salt och peppar.
  2. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Finriv limeskalet och pressa ur saften. Rör ner i smöret med honung, ströbröd, salt och peppar.
  3. Riv parmesanen fint och rör ner. Fördela toppingen på laxen.
  4. Sätt ugnen på 225°.
  5. Kokosris: Skölj riset, lägg det i en kastrull med buljong och kokosmjölk, skaka förpackningarna med kokosmjölk innan du öppnar. Låt koka upp och sjud sedan enligt tidsangivelsen på förpackningen. Riset ska vara krämigt, lite som en gröt.
  6. När riset nästan är klart, d.v.s det är mjukt och ingen hård kärna i riskornet, sätt in laxen i den varma ugnen och tillaga i ca 10 minuter.
  7. Skölj, ansa och stek pak choi. Vill du ha ännu mer asiatisk smak kan du woka/steka i sesamolja. Salta, peppra och servera med laxen och riset.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Charlotte T Strömwall

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar