Sandra Palmqvist
Annons

Hur bakar man saftiga lussebullar?

Många har redan bakat, och ätit, sin första lussebulle. Men hur ska man göra för att få till den godaste, saftigaste och absolut bästa lussebullen? Här får du tips om hur du får till en riktigt god saffransbulle, allt från hur degen ska vara till hur du får mest saffranssmak!
Hur bakar man de saftigaste lussebullarna? Här får du många tips, allt från hur degen blir bäst till mest saffranssmak i dina lussebullar!
Hur bakar man de saftigaste lussebullarna? Här får du många tips, allt från hur degen blir bäst till mest saffranssmak i dina lussebullar! Foto TT bildbyrå

Så här gör du för att baka saftiga lussebullar!

Ingredienserna

Ta ut och fram i god tid så det är rumstempererat.

Mjölet

Det optimala är att baka på ett så färskt mjöl som möjligt, så baka inte på mjöl som stått i skafferiet sen förra julen. Mjöl härsknar efter ett tag. Köp ett så färskt du kan hitta, alternativt mal ditt mjöl själv eller fråga på ditt lokala bageri om du får köpa där.

Annons

Vetedegen

Ta hellre lite för lite mjöl än för mycket när du gör degen. Inte kladdig deg, men ej heller hård och tung. Tillsätt mjölet lite i taget så känner och ser du. Om du använder en del fullkornsmjöl så suger det mjölet åt sig mer vätska och degen kan bli tung, så var ännu varsammare då. Och tillsätt alltid saltet sist. Arbeta degen rejält och gärna i köksassistent, ca 15 minuter.

Smöret

Jag bakar alltid på mjukt och rumstempererat smör, aldrig smält smör. Där tycker jag det verkligen är skillnad på om lussebullen blir saftig eller torr.

Saffran

Hur mycket och hur får man ut mest smak av saffranen? Detta är en smaksak givetvis. Jag har 2-3 pkt a´0,5 g till en degvätska på 5 dl. Då tycker jag det smakar bra med saffran. För att få ut mycket smak kan man mortla saffranen med lite socker och sprit, t.ex konjak. Jag brukar låta min saffran få ligga i degvätskan ett tag innan den värms på. Funkar också.

Degvätskan

Kesella, mjölk eller grädde? Varm eller kall? Detta tvistar de lärde om. Jag bakar på det jag har hemma helt enkelt. Senaste baket blev på laktosfri vispgrädde (35 %), baket innan dess var på en blandning av mjölk och havredryck, och båda omgångar blev hur goda som helst. Jag upplever att om högre fetthalt på degvätskan, så något sprödare yta på bullarna och något fluffigare i konsistensen.

Annons

Russin

Om du ska ha russin i dina lussebullar, blötlägg gärna 45 minuter innan du trycker ner i degen. I vatten, glögg eller rom.

Fyllning

Du kan ha precis vad du vill! Smör med mandelmassa och apelsincest, mjukt smör och lemoncurd, chokladkräm, apelsinmarmelad. Just citrus, choklad och mandelmassa går väl ihop med saffran.

Jäsning

En ojäst deg är lättare att hantera än en jäst. Så forma, baka ut, fyll dina lussebullar innan jäsning. Går hur bra som helst. Jäsningen kan sen ta olika tid. Beroende på hur varmt du har hemma och om du bakat på kall- eller ljummen degvätska. Vilket som går bra. Tar bara längre tid om kall degvätska. Klassiska sättet att kolla jäsningen på, är att trycka nätt på degen som jäser, om den ”poppar” tillbaka sakta så är den klar. Och du ska även se att lussebullarna blivit större.

Pensling?

Jag penslar bara mina lussebullar med ägg om jag strör över något som ska fastna, t.ex pärlsocker. Tycker de blir fina i färgen ändå. Att pensla med ägg gör dock lussebullarna lite glansigare i ytan om man vill ha det så. Däremot penslar jag gärna med en sockerlag när lussebullarna precis kommit ut från ugnen, alternativt pensla med smält, eller brynt smör och sen doppa i strösocker.

Annons

Ugnstemperatur?

INGEN ugn är den andre lik, så håll alltid uppsikt. Jag placerar mina lussebullar i övre mitten om små, nedre mitten om stora och bakar alltid på varmluft, 200°. Det är det som blir bäst i min ugn.

Annons

Av: Sandra Palmqvist

 

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar