Sandra Palmqvist
Annons

Hemmagjord bacon chutney

Baconsylt, bacon chutney eller bacon jam? Ja, kärt barn har många namn. Har du inte testat detta innan så gör det nu om du gillar bacon. Krispigt bacon får smak av både chili och farinsocker. Svingott på surdegsbröd med en bit ost!
Hemmagjord bacon chutney är gott både till charkbrickan som till en bakpotatis eller ihop med en bit chiliost, svingott helt enkelt!
Hemmagjord bacon chutney är gott både till charkbrickan som till en bakpotatis eller ihop med en bit chiliost, svingott helt enkelt! Foto Christina Uhlin

Hemmagjord bacon chutney

Om du gillar bacon kommer du att älska denna chutney. Servera den med ost och bröd eller till grillat kött och kyckling eller i en bakpotatis.

5 dl
45 minuter

500 g tärnat bacon
2 tsk smör
2 st schalottenlökar, gärna bananschalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 dl brunt farinsocker
0,5 dl mörk sirap
0,75 dl äppelcidervinäger
1,5 tsk torkade chiliflakes

Annons

Tips!

Jag har alltid lite smör när jag steker bacon i min stekpanna av gjutjärn, på så sätt fastnar det inte alls i pannan. Bacon kan också ugnsstekas på 225° (varmluft 200°) tills det är knaprigt och fått fin färg. Rör då och då. Om du vill knapersteka baconskivor i ugn låt de bara ligga utan att röra runt eller vända.

Annons

Prova att smaksätta rumstempererat smör, ca 100 g, med några matskedar av bacon chutneyn. Gott som kryddsmör till en bit kött eller ugnsbakad rotselleri och bakpotatis!

Hemmagjord bacon chutney är gott både till charkbrickan som till en bakpotatis eller ihop med en bit chiliost, svingott helt enkelt!

Annons

Gör så här!

  1. Stek baconet i lite av smöret i en stekpanna tills det är knaprigt och fått fin färg. Låt det rinna av på hushållspapper.
  2. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och riv vitlöken.
  3. Låt resterande smör smälta i en kastrull och fräs bananschalottenlöken däri tills den blir riktigt mjuk.
  4. Tillsätt vitlöken, bacon, farinsocker, sirap, vinäger och chili och låt sjuda ca 20 minuter utan lock.
  5. Blandningen ska reduceras ihop till en lite kletig massa. Håll uppsikt.
  6. Häll upp på väl rengjord burk och förvara i kyl.
  7. Servera bacon chutneyn rumstempererad till charkuterier, grillat kött eller ugnsstekt kyckling. Också god på en bit bröd med en bit chilikryddad ost.

Recept Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar