Sandra Palmqvist
Annons

Chokladkladdkaka med flingsalt och sesamtosca

Mäktig och mustig kaka! Nästan som en konfektbit. Kan absolut skäras i hälften så stora bitar. Håller 1-2 veckor i kyl väl förpackad, men bättre att frysa in om inte allt serveras på en gång. Och även om det är en mäktig chokladkladdkaka, så är det ett Absolut måste med en kall klick vispad grädde till denna saltstänkta choklad- och sesamkaka!
Mäktig choklakaka som är härligt kladdig med en sesamtosca i swirls och en nypa flingsalt är en riktigt härlig smakkombination! Foto Christina Uhlin
Mäktig choklakaka som är härligt kladdig med en sesamtosca i swirls och en nypa flingsalt är en riktigt härlig smakkombination! Foto Christina Uhlin

Chokladkladdkaka med flingsalt och sesamtosca

Antal: 24 avlånga maffiga bitar eller 48 mindre bitar
Tid: 1 timme

Mäktig och mustig kaka! Nästan som en konfektbit. Kan absolut skäras i hälften så stora bitar. Håller 1-2 veckor i kyl väl förpackad, men bättre att frysa in om inte allt serveras på en gång.

Annons
Annons

chokladkaka
250 g smör

5 dl strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 ½ msk flingsalt
200 g ljus bakchoklad

sesamtosca
300 g vita sesamfrön
150 g smör
2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ dl vetemjöl
½ dl mjölk

Gör så här!

Annons
  1. Hacka chokladen fint. Smält smöret i en kastrull. Smält chokladen däri på låg värme under omrörning. Rör ner socker, mjöl och salt till en klumpfri smet.
  2. Rör ner äggen ett i taget. Rör kraftig så smeten går ihop. Här kan du smaka av smeten om du vill ha mer flingsalt i.
  3. Häll smeten i en bakpapperklädd form 25×35 cm i storlek med ca 7 cm hög kant.
  4. Tosca: Smält smöret. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka 5 minuter. Vänd ner sesamfröna och blanda runt.
    OBS! Sesamtoscan är ganska tung och kommer att sjunka ner här och där i kakan när du klickar den över chokladkakssmeten (undvik att hälla), men det gör inget att toscan sjunker ner i kakan. Ger ett fint mönster och knäckighet åt kakan.
  5. Grädda i mitten av varm ugn på 175° varmluft i 25 minuter. Var försiktig när du tar ut kakan ur ugnen, den kommer att se lös ut och ”gunga” lite, och det ska kakan göra.
  6. Låt svalna innan du sätter den i kylen över natten, för enklast att skära i rutor när kylskåpskall med en varm kniv, t.ex spola kniven i hett vatten, torka av så ej blöt och skär sedan.

Mäktig choklakaka som är härligt kladdig med en sesamtosca i swirls och en nypa flingsalt är en riktigt härlig smakkombination! Foto Christina Uhlin

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar