Sandra Palmqvist
Annons

Kärleksmums i långpanna

Nu tycker jag egentligen att kärleken kan firas varje dag! Men med självaste alla hjärtans dagen på ingång så kan en väl fira lite extra? Med den mest passande kakan av de alla, just det, en klassisk kärleksmums! Denna ljuva skapelse av chokladkaka dränkt i kaffeglasyr (jo, det ska vara mycket glasyr...) och toppad med kokosflingor. Fria med en sådan kaka i handen till mig och det blir ett ja direkt! Skämt å sido, det är verkligen en riktigt god, och klassisk kaka. Om inte provat innan så är det dags nu.
Klassiska kärleksmums bakade i långpanna, toppade med en choklad- och kaffeglasyr och skurna i rutor. Ljuvlig kaka till kaffet. Foto Charlotte T Strömwall
Klassiska kärleksmums bakade i långpanna, toppade med en choklad- och kaffeglasyr och skurna i rutor. Ljuvlig kaka till kaffet. Foto Charlotte T Strömwall

Klassiska kärleksmums

Detta är min lyxiga variant på kärleksmums i långpanna, eller Snoddas och mockarutor som kakorna även kallas. Med extra mycket kärlek (läs glasyr) och en hel del kokos på toppen.
Jag bakade kakan i Ikeas rostfria långpanna/djupa plåt, ca 20×30 cm innermått med 5 cm hög kant. Då blir kakan alldeles lagom hög tycker jag.

Annons

Antal: 20 bitar, eller fler och mindre bitar

Kakan
225 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
3 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Annons

Glasyr
125 g smör
1 dl starkt kaffe
1 dl kakao
1/2 msk vaniljpulver
5 dl florsocker

Garnering
2 dl kokosflingor

Tips!

Jag bakar med vaniljpulver. Jag vill ha smaken av vanilj, inte mer sötma.

Gillar du inte kaffe? Då kanske du ska hoppa glasyren, men lite den som gör kakan till vad den är. Testa annars med en glasyr på passionsfrukt eller hallon, supergott till chokladkakan.

Annons

 

Gör kärleksmums i långpanna så här!

  1. Smält smöret, häll i mjölken i det smälta smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt och vitt med elvisp. I en skål eller använd en köksassistent.
  3. Blanda allt torrt och sikta ner i äggfluffet. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en bakpappersklädd rektangulär form 20×30 cm med ca 5 cm hög kant och grädda kakan i mitten av varm ugn på 175°i 15-20 minuter. Känn med en sticka, stickan ska vara torr.
  5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljpulver och florsocker. Blanda väl. Gärna med en ballongvisp. Lättare att få det jämnt då.
  6. Stick ”hål” i den gräddade kakan med t.ex en grillpinne och häll sen glasyren ovanpå, då rinner glasyren ner lite i den ljumma kakan.
  7. Strö över kokosflingorna pö om pö, så inte glasyren ”sväljer” all kokos. Låt svalna och stelna helt innan du skär i bitar.

Recept Sandra Palmqvist
Foto Charlotte T Strömwall

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar