Sandra Palmqvist
Annons

Det här kan du baka och laga med rabarber!

Rabarbern är snart här i full glans! Det vanligaste att baka på rabarber är smulpaj. Men det finns så mycket mer du kan göra med dina rabarber. Utöver att baka- och laga mat på rabarber, så kan man förlänga säsongen genom att förädla rabarbern. T.ex koka en söt sylt, kräm, kryddig chutney, inlagda och mycket mer. Så kan du njuta av rabarberns fina smak ännu längre. Tänk att få ta fram en burk hemgjord rabarbersylt en blåsig oktoberdag.
En långpanna med mandelmassa och rabarber där smeten bara rörs ihop är ett enkelt och gott bakverk med rabarber.
En långpanna med mandelmassa och rabarber där smeten bara rörs ihop är ett enkelt och gott bakverk med rabarber.

Vad kan man göra med alla sina rabarber?

Det här kan du göra med dina rabarber!

Rabarbern är faktiskt en grönsak. Och en lättskött sådan. Det är en perenn dessutom, så när väl satt i jorden återkommer den varje år. Vanligaste sorten heter Victoria och har mer grönt än rosa färg på fruktköttet och den som jag är uppväxt med. Rosenhagen och Elmblitz har mer röd/rosa färg och lite mindre syrlig smak. Finns ca 100 olika sorters ätliga rabarber.

Annons

Det är skaftet man äter och den smakar friskt och syrligt och mår bäst av att kombineras med sötma. Oftast använd i bakverk, men även i matiga och kryddiga chutneys och maträtter. Och hur många har inte tuggat på en rabarberstjälk doppad i strösocker som barn?

Annons

Rabarbern ska helst tillagas en kort tid om man vill bibehålla den rosa färgen, men häng inte läpp om mer grön än rosa, smaken blir god ändå. Och den går utmärkt att frysa ansad och skivad. Nyskördad håller den ca en vecka i kyl, gärna inlindad i en fuktig kökshandduk.

Ännu mer tips? På min Instagram ligger en kort film med en superenkel dessert med inlagda rabarber och vit chokladkräm.

Långpanna med rabarber och mandelmassa

Rör ihop smeten, grädda och skär upp i rutor – så enkelt. Rabarber och mandelmassa gör långpannekakan extra saftig.

16 bitar
45 minuter

Annons

400 g mandelmassa
1 citron, finrivet skal
1/2 dl blå vallmofrön
3 ägg
200 g färska rabarber
2 1/2 msk potatismjöl
3 msk florsocker

Tips!

Även när kakan är bakad, så är den fuktig precis där rabarbern ligger, och kan vara lite trixigt att skära kakan, men det gör inget. Kakan smakar gott ändå.
Även att rabarberkakan är glutenfri, och bara bakad med mandelmassa och ägg, kan göra att den är lite svår att skära.
En klick vispad grädde är gott till.
Kakan är inte så söt trots mandelmassan. Om du vill ha sötare kaka så tillsätt 3/4 dl strösocker i smeten.

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på varmluft 175°.
  2. Riv mandelmassan på den grova sidan på ett rivjärn. Det är lättare att riva mandelmassan om den legat i kylen någon timme. Riv citronskalet fint och lägg i en skål med mandelmassan, vallmofrön och ägg. (och om du vill ha sötare kaka, tillsätt sockret här).
  3. Vispa ihop smeten med elvisp, börja på lägsta hastigheten och öka allt eftersom smeten blir fluffigare och jämnare. Lägg smeten i bakpapperklädd rektangulär form, ca 25×20 cm.
  4. Skölj och skiva rabarbern, ca 1/2 cm bitar. Vänd ihop med potatismjöl och florsocker Lägg rabarbern ovanpå kaksmeten.
  5. Baka kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Håll koll, alla ugnar fungerar olika. Kakan ska bli fint gyllene och ha ”satt sig”.
  6. Låt kakan svalna helt, skär den sedan i rutor.
Annons

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

 

 

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar