Sandra Palmqvist
Annons

Vit chokladcheesecake med rabarber

Vit chokladcheesecake på en chocolate chip cookiebotten och toppad med ett rabarbergelé! Hur gott som helst och en perfekt cheesecake till att fira in våren med! Gillar du inte chocolate chip cookies kan du använda någon mördegskaka med vanilj- eller citronsmak. Också gott!

En cheesecake med vit chokladfyllning och toppad med ett rabarbergelé är smaker som passar bra ihop med en botten av chokladiga kex. Fyllningen är inte hård och fast, utan härligt len och krämig.

Vit chokladcheesecake på en oreobotten och toppad med ett rabarbergelé, hur gott som helst och perfekt cheesecake till att fira in våren med!
Vit chokladcheesecake på en chocolate chip cookie botten och toppad med ett rabarbergelé, hur gott som helst och en perfekt cheesecake till att fira in våren med!

Vit chokladcheesecake med rabarbergelé

Mycket krämig cheesecake med fin smak av vit choklad. Ett rosa rabarbergelé på toppen ger vacker färg och syrlig smak.

Annons

12 bitar
45 minuter

Annons

Botten
200 g chocolate chip cookies
100 g smör
Fyllning
300 g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde
300 g naturell färskost, t ex philadelphiaost
Rabarbergelé

3 gelatinblad
250 g rabarber
1 dl strösocker

Tips!

All rabarber blir inte rosa vackert när den tillagas. Kan även bli brun eller lite grön. Sköljer man rabarbern väl så tycker jag inte att man behöver ”dra av” skalet som många gör. Det är i skalet den vackra rosa färgen sitter. Skär cheesecaken med en varm och torr kniv. Spola kniven under hett vatten, torka av den med papper och upprepa den proceduren mellan varje bit du skär så får du fina bitar.

Vit chokladcheesecake på en oreobotten och toppad med ett rabarbergelé, hur gott som helst och perfekt cheesecake till att fira in våren med!

Annons

Gör så här!

  1. Botten: Smält smöret och krossa kakorna till smulor. Antingen krossas de “slarvigt” i en matberedare eller så lägg kakorna i en plastpåse och rulla en brödkavel över kexen.
  2. Blanda kaksmulorna med smöret. Låt stå några minuter så smulorna suger upp smöret. Tryck ut blandningen jämnt i en bakpappersklädd pajform med avtagbar botten, 23 cm i diameter.
  3. Ställ formen i kylskåp.
  4. Fyllning: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och lägg i chokladen. Dra kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i grädden, rör med en ballongvisp. Rör sen ner färskosten och blanda väl till en jämn smet. Bred ut fyllningen över kakbottnen. Ställ i kyl minst 2 timmar och låt kylen förbli stängd medan chokladsmeten stelnar.
  5. Rabarbergelé: Lägg gelatinet i kallt vatten. Ansa och skiva rabarbern tunt. Smält ihop rabarber och socker i en kastrull.
  6. Smält gelatinet på låg värme med lite av vattnet i en annan kastrull. Rör ner gelatinet i rabarberblandningen och blanda väl. Låt det stå i rumstemperatur. När chokladsmeten stelnat, efter ca 2 timmar (kolla så att den verkligen stelnat) så skeda den avsvalnade rabarbergelén över hela cheesecaken. Rabarbergelén får ej vara varm.
  7. Låt stå i kyl minst 4 timmar eller över natten.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar