Sandra Palmqvist
Annons

5 enkla recept med grön och vit sparris

Från cirka maj-juni är det säsong för svensk sparris. Gillar du grön eller vit sparris bäst? Jag gillar nog grön mer än vit sparris. Oavsett vad så finns här recepten som är godast med både grön och vit sparris och du får bästa tipset på hur du undviker överkokt sparris.

Från cirka maj-juni är det säsong för svensk sparris. Gillar du grön eller vit sparris bäst? Jag gillar nog grön mer än vit sparris. Den kräver inte så mycket utan är så god i all sin enkelhet. Bryt av den nedersta träiga biten. Se till att den är fri från jord och smuts. Den behöver inte skalas. Halstra den sen i smör och olja i en het stekpanna, salta och peppra efter tycke. Hyvla över parmesan eller ät precis som den är med en klick smör och på sin höjd med en bit gott surdegsbröd. Och den ska ätas al dente! D.v.s det ska vara tuggmotstånd kvar i sparrisen och fjong i den, inte slapp. Tror du förstår vad jag menar ;).

Annons

Den vita sparrisen bryter man också av den nedersta och träiga biten. Och den måste skalas innan tillagning och kokas oftast. Skala med en vanlig potatisskalare från toppen och nedåt. Jag kokar dock inte min vita sparris. Jag kokar upp lättsaltat vatten med en nypa socker och några droppar citron. Detta för att minska den bitterhet som vit sparris ibland kan ha i smaken. Om jag har hemma, gärna några lagerblad med.

När vattnet kokar lägger jag i sparrisen, låter vattnet sjuda med sparrisen ca 2 minuter, sen drar jag av kastrullen från värmen. Så sparrisen får gotta sig i den varma vätskan. Sparrisen kan vara klar på 5 eller 15 minuter. Helt beroende på hur tjock den är, men det garanterar dig en ICKE överkokt och slapp vit sparris.
Oavsett vad så finns här recepten som är godast med både grön och vit sparris.

Och du? När du ansat din sparris, släng varken skal eller ändbitar. Det kan du använda när du ska koka en sparrissoppa.

Annons

Till många

I det här receptet har sparris mer en sidoroll än huvudrollen, men lika gott är det för det. Receptet räcker till några fler och funkar även på en buffé. Och du kan även göra detta sparrisrecept med vit sparris.

Cheesecake med löjrom, toppad med halstrad grön sparris och kallrökt lax på en härligt vårgrön tallrik.
Cheesecake med löjrom, toppad med halstrad grön sparris och kallrökt lax på en härligt vårgrön tallrik. Servera med fördel ett fruktigt mousserande vin eller champagne. Även en halvtorr alkoholfri äppelcider är gott till.

Lasagne med sparris till vardags

Denna lasagnen passar såväl vardag som fest egentligen. Lättlagad och riktigt matig är den.

Annons
En enkel sallad med hyvlad morot och rå grön sparris och skivad rödlök är gott till.
En enkel sallad med hyvlad morot och rå grön sparris och skivad rödlök är gott till.

 

En lunch med grön sparris

Har du testat grön sparris i kombination med chévre och rostade valnötter? Magiskt!

Annons
Ljuvlig helgmeny med chevré och sparris till förrätt. Entrecote med kryddsmör och råstekt potatis till varmrätt och till dessert i denna trerättersmeny serveras en tarte tatin med persikor och lösvispad grädde. Mums!
Ljuvlig förrätt med chevré och sparris eller som en lättare lunch.

För den hungrige – vit sparris med gnocchi

Vit sparris inkokt med smak av citron, serverat med nykokt gnocchin och ett örtsmaksatt brödsmul. Upplagt på en ljus lertallrik och med vitt vin i glaset.
Lättlagad maträtt med vit sparris och gnocchi. Passar lika väl en vardag som på en helg. Gnocchi finns att köpa färdigt och finns oftast i kyldisken.
Annons

En sparrispaj för alla

Paj går snabbt när man tar hjälp av en färdig deg. Som t.ex en filodeg.

Lättlagad paj på filodeg, grön sparris och spenat. en paj för alla. God som den är, men även till lax eller kallskuret.
Annons

Av Sandra Palmqvist
Foto fotografens namn vid respektive recept

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar