Sandra Palmqvist
Annons

Sommarens bästa picknick guide!

Fyllda mackor, grillspett, pizza eller glass i termos? Ja, en picknick kan innehålla precis vad som helst. T.o.m glass. Och du kan ha picknick nästan var som helst med. Här får du sommarens bästa picknick guide.
Vem har sagt att en picknick måste vara engångsartiklar och platsglas? Satsa på en rejäl picknickväska eller picknickkorg. Just denna är lånad från "Spiken i kistan" i Lövestad.
Vem har sagt att en picknick måste vara engångsartiklar och platsglas? Satsa på en rejäl picknickväska eller picknickkorg. Just denna är lånad från ”Spiken i kistan” i Lövestad.

Vad är en sommar utan en picknick? Det är så härligt att sitta utomhus och äta medhavd mat och dryck, men ibland kan det även vara en pina. Här får du tips, recept och smarta hacks för att lyckas med din picknick!

Sommarens bästa picknick guide

Godaste maten till en picknick

Solklara favoriter på en picknick är ost- och charkbricka, bröd, frukt och bär och bröd. Redan här är du nästan hemma och det är mat som klarar sig galant utan kyla några timmar och faktiskt smakar som allra bäst när ej kallt. Men tänk ett steg längre. Förbered så mycket du kan hemma. Skölj bär och frukt, dela/skiva det som behöver det, och hellre 3 riktigt fina ostar än 5 som kanske inte ätes upp. Välj gärna en mjuk, en hård och en ost där mittemellan.

Annons
Annons

Baguette eller brytbröd är det bästa på en picknick, men även foccacia som skårats innan det bakats, för att lättare brytas isär funkar fint. Idag finns det många olika sorters kex och knäcke i diverse storlekar och smaker och blir definitivt ett bra komplement till din picknick.

Charkbrickan då? Undvik att ta med stora kökskniven när på picknick. Köp färdigskivat från kyldisken eller köp i en delikatess och få det skivat till order. Och små, små korvar. Du vet såna små rackare man tar i en eller två tuggor. Rökta eller smaksatta. Även en paté sitter fint på en picknick. Glöm inte oliver, cornichons och röror. Dessa älskar kallskuret- och charkbrickor.

Enkelt recept –  parmesankräm till picknicken

Supergod ostkräm som är smarrig till både brödet och på en bit skinka. Riv 75 g parmesan fint, skala och riv 2 vitlöksklyftor. Rör ihop med 100 g färskost, 3 msk kallt vatten och 1 tsk torkad timjan. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en glasburk, ringla över olivolja och sätt på locket. Även gott med pinjenötter till. Förvara burken i kyl tills det är dags att bege sig ut på picknicken. Parmesankrämen räcker gott till 4 personer.

Annons
Enkel, snabb och lättlagad fredagsmat för vuxna, antipasti är perfekt för fredagsmyset!
Krämig och riktigt god är denna röra på parmesan och färskost.

 

Lättlagade maträtter du kan ta med på picknick

Wraps, grillspett och fyllda dubbelmackor är bra kandidater när du vill ha lite matigare mat och inte bara ost, chark och bröd. Och ska maten ätas inom 1,5-2 timmar så behöver du inte använda en kylväska. låt din kalla dryck agera kylklamp.

Wraps på tunnbröd med tonfiskröra – detta kommer ju att bli blött och inte alls gott tänker du. Ta med tunnbröden för sig och tonfiskröran och ägg i burkar. Fyll och rulla ihop din wrap på plats. Glöm inte att ta med en sked att ta upp röran med. Du hade ändå fått lägga de färdigrullade wrapsen i en förvaringsburk ändå, nu tar du endast röran och äggen i burk och tunnbröden kan få vara kvar i sitt emballage tills det är dags att äta. Volia! Inga mjuka och blöta tunnbrödswraps.

Annons
Enklaste och godaste tonfiskröran i bröd. Toppat med kokt ägg, rucola och rödlöksringar.

Kycklingspett med teriyakisås och melon – kycklingspett är både lättlagat och tacksamt att ta med på en picknick. Speciellt om spetten har penslats med någon sås, i detta fall teriyakisås. Det blir inte torrt och går utmärkt att äta kallt. Förvara i kyl tills ni beger er ut.

Saftiga kycklingspett med teriyakisås. Serverade med en läskande melonsallad på vattenmelon, honungsmelon och cantaloupe. Kula ut små kulor av melonen istället för att skära den i bitar. Blir dekorativt och små barn kan hjälpa till utan att använda vassa knivar.
Saftiga kycklingspett med teriyakisås.

Bagel med färskost, rökt lax och äpple – vill du ändå ha färdig mackor, så välj t.ex bagels eller ett grövre bröd. Brödet blir inte mjukt och blött utan fyllningen snarare blir godare av att det lite mer bastanta brödet suger upp smakerna.

Världens godaste bagel med färskost, akllrökt lax, valnötter och äpple. Supergott!
Världens godaste bagel med färskost, kallrökt lax, valnötter och äpple. Supergott!
Annons

 

Bakverk och desserter till din picknick

Jag har faktiskt varit på en picknick där en person (min kusin Emma) hade med sig hemgjord glass. Tricket är att använda en termos av den vidare och bredare sorten, och som tål minusgrader. Innan den fylls med glass sätt den i frysen några timmar, lägg i glass. Hemgjord eller köpt. Och låt sen stå i frysen tills det är dags för picknick. Sätt på locket och packa din termos i din picknickkorg. Om du behöver kyla för något så fungerar dessutom denna termos utmärkt som en kylklamp. Hur smart är inte detta? Du kommer att framstå som värsta picknickproffset!

Dulce de leche glass – ta med färska bär och våffelstrutar och du har den godaste desserten på picknicken!

Krämig och len glass med smak av kola från dulce de leche, serverat med varma hjortron, rostade hasselnötter och mördegskakor.
Krämig och len glass med smak av kola från dulce de leche.
Annons

Lättbakade havrekakor – ibland vill man bara ha något litet. Ska du ta med en mjuk kaka eller smulpaj och vill ha vispad grädde? Vispa grädden lätt och lägg i en burk med lock. T.ex en lite högre burk med skruvlock. Om grädden skulle ha ”släppt” lite så är det bara att skaka burken med locket på tills den blir fluffig igen. Skicka runt gräddburken till alla som är med på picknicken.

Lättbakade havrekakor med apelsin och choklad staplade på höjden dekorerade med finrivet apelsinskal.
Om du använder rent havre så får du glutenfria kakor!

Perfekt picknick – så här gör du!

Sagaform har inte bara tåliga, utan även fina glas och bestick som passar till din picknick – Bara för att det är en picknick behöver man inte äta på tunna plasttallrikar med bestick som inte ens klarar av att spetta en cocktailtomat. Investera i tåliga material som du kan återanvända istället för att köpa engångsartiklar. Givetvis kan du ta med vanligt porslin och glas med, men lite tyngre och kräver lite mer omsorg när du packar.

Det här måste du ta med dig på picknick:

  • Picknickfilt eller annat underlag som är skönt att sitta på.
  • Servetter. Papper eller varför inte några snygga i linne eller vanliga kökshanddukar? Även våtservetter är bra att ha.
  • Vatten. Ta med vatten hemifrån istället för att köpa buteljerat. Lägg lite citron, mynta och eventuellt bär i vattenflaskor. Fyll upp till hälften med vatten och lägg i frysen. När det är dags för picknick tar du med dig färskt vatten i en separat flaska och fyller på på plats. Då har du kallt färskt vatten med smak.
  • Vin- eller kapsylöppnare om det är dryck som kräva detta.
  • Myggmedel, plåster och en laddad mobiltelefon om olyckan skulle vara framme.
Annons

Nu borde du vara kirrad för att fixa sommarens bästa picknick. Så vart ska man ha sin picknick då? Den kan du ha precis vart du vill. Nästan. Se till att du inte är på privat mark bara. Veckla ut picknickfilten på stranden, skogen eller varför inte i trädgården? Och se till att du inte sitter vid en myrstack eller annat bo för djur. Dagar när det är ostadigt väder så är det mysigt och mer bekvämt att ha picknick i någons trädgård eller innergård.

Av Sandra Palmqvist
Foto byline vid fotot i respektive receptlänk

 

 

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar