Sandra Palmqvist
Annons

Sommarens godaste jordgubbstårtor

Jordgubbstårta är drottningen av alla tårtor. Speciellt på sommaren. Gör en enkel sockerkaksbotten och toppa med vispad grädde och färska jordgubbar. Eller gör lager på lager med mandelbottnar eller fyll din jordgubbstårta med en krämig jordgubbsfyllning. Här är mina 3 favoriter.
Sommarens godaste jordgubbstårtor, på bilden en jordgubbstårta med sockerkaksbottnar och fylld med jordgubbsgrädde. På toppen vispad grädde och delade färska jordgubbar.
Sommarens godaste jordgubbstårtor, på bilden en jordgubbstårta med sockerkaksbottnar och fylld med jordgubbsgrädde. På toppen vispad grädde och delade färska jordgubbar.

 

Jordgubbstårta med jordgubbsgrädde

Perfekta midsommartårtan. och alla andra dagar med för den delen. Mild smak av vanilj har denna jordgubbstårta med hembakade bottnar och jordgubbsgrädde. Förbered gärna men vänta med garneringen.

Annons
Annons

12 bitar
1 timme

Tårtbotten
3 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl marsánpulver, kallrört
75 g smör
1 1/2 dl grekisk el turkisk yoghurt
Fyllning
2 dl vispgrädde
400 g jordgubbar
2 msk strösocker
Garnering
3 dl vispgrädde
1/2–1 l färska jordgubbar
kryddgrönt

Sommarens godaste jordgubbstårtor, på bilden en jordgubbstårta med sockerkaksbottnar och fylld med jordgubbsgrädde. På toppen vispad grädde och delade färska jordgubbar.
Får det lov att vara en bit jordgubbstårta? saftig och supergod!
Annons

Så här gör du jordgubbstårta med jordgubbsgrädde!

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tårtbotten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och marsánpulver och vänd ner i äggsmeten.
  3. Bryn smöret i en liten kastrull. Rör ner yoghurten. Rör ner denna blandning i äggsmeten. Blanda väl.
  4. Knäpp fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, diametern 24 cm. Smöra kanterna på formen.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Lägg över bakpapper på slutet om den ser mörk ut. Tag ut och låt kakan svalna.
  6. Dela kakan i tre tunna bottnar. Använd en lång taggad brödkniv.
  7. Fyllning: Vispa grädden. Mosa hälften av jordgubbarna (häll av vätska om det blir mycket) och vispa ihop med grädden. Det blir lite löst när jordgubbarna kommer i, men vispa så ska det tjockna till igen. Smaka av med socker.
  8. Ansa och skiva resterande jordgubbar. Lägg första bottnen på ett tårtfat. Lägg på jordgubbsgrädde och skivade jordgubbar. Lägg på den andra bottnen. Lägg på jordgubbsgrädde och skivade jordgubbar. Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med plastfolie. Förvara den kallt till strax före servering.
  9. Garnering: Vispa grädden. Bred den på tårtan. Garnera med jordgubbar och kryddgrönt.

Sommarens godaste jordgubbstårtor, på bilden en jordgubbstårta med sockerkaksbottnar och fylld med jordgubbsgrädde. På toppen vispad grädde och delade färska jordgubbar.

Annons
Somrig tårta med jordgubbar och vaniljfyllning. Garnera med grädde, färska jordgubbar och hackade hasselnötter eller vit choklad.
Somrig tårta med jordgubbar och vaniljfyllning. Garnera med grädde, färska jordgubbar och hackade hasselnötter eller vit choklad.
Dessa saftiga mandelbottnar är grunden i denna maffiga jordgubbstårta. Tårtan fyller vi sen med vispad grädde, jordgubbssylt och färska jordgubbar. På toppen får även några krossade maränger ligga med ännu mer jordgubbar. Kan det bli mer sommar än så här?

 

Annons

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar