Sandra Palmqvist
Annons

Så här gör du laxcheesecake

Krämig fyllning med lax, örter och gräddfil. Här får du det godaste och mycket enkla receptet på laxcheesecake. Garnera som du vill, men handskalade räkor på toppen är riktigt gott. Och vill du hellre ha en klassisk matjessilltårta får du recept på det med. Båda två är perfekta till midsommar!
Enkelt och gott recept på laxcheesecake. Perfekt till midsommar.
Enkelt och gott recept på laxcheesecake. Perfekt till midsommar.

Är du team matjessilltårta eller team laxcheesecake på midsommar? Jag gillar både och. Varför välja liksom? Båda har sin charm och jag skiftar mellan de båda beroende på mitt humör. För att du inte ska behöva välja så får du här ett recept av vardera. Hur bra är inte det? Givetvis kan du garnera precis som du vill, men på laxcheesecaken är det riktigt gott med räkor på toppen. Och gillar du inte varmrökt lax så går det lika bra med kallrökt lax. Gillar du inte lax, ja. Då får du göra matjessilltårtan.

Laxcheesecake med örter och räkor

Annons

Bjud på krämig laxtårta med räkor! Lyxigt och gott, kan dessutom förberedas.

Annons

12 bitar
40 minuter

Botten
200 g kavring
75 g smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Fyllning
4 gelatinblad
3 dl gräddfil
1/2 dl rökt smörgåskaviar, t ex Kalles
1 rödlök
150 g varmrökt lax
1 dl hackad gräslök och dill, ca 40 g
salt och peppar
Topping
150 g skalade räkor
100 g forellrom
färska örter och groddar
1 rödlök

Annons

Så här gör du laxcheesecake!

  1. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret, blanda det sedan med kavringen, salt, peppar.
  2. Tryck ut kavringssmulorna i en rund springform med bakpappersklädd botten, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kyl.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ihop gräddfil och kaviar. Skala och finhacka rödlöken. Dela laxen i mindre bitar, ta bort eventuella ben. Blanda ner allt i gräddfilen tillsammans med örterna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Rör sedan ner det smälta i resten av fyllningen.
  5. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Täck över med plastfolie. Ställ i kyl 1 dygn.Topping: Garnera vid servering med räkor, röd rom, örter och groddar. Hacka eller skär rödlöken i tunna ringar och lägg på.
  6. Tårtan håller 3 dagar i kyl innan bottnen blir lite blöt, så den går bra att förbereda.
Denna enkla, men ack så goda matjessilltårta kan du dekorera precis som du vill. Gör som på bilden eller garnera med ännu mer hackade örter och kanske kokt hackat ägg. Även god och fin utan topping.
Denna enkla, men ack så goda matjessilltårta kan du dekorera precis som du vill. Gör som på bilden eller garnera med ännu mer hackade örter och kanske kokt hackat ägg. Även god och fin utan topping.
Annons

Recept & styling
Sandra Palmqvist

 

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar