Sandra Palmqvist
Annons

Så här lagar du pasta på bästa sätt

Hur kokar man pasta på bästa sätt? Med eller utan salt? Och varför klibbar pastan ihop? Svar på detta och en massa goda recept på pasta får du här!

Detta är mina erfarenheter och det funkar för mig när jag ska laga pasta på bästa sätt. Det är bra tips att ta med sig eller tipsa någon som precis har börjat lära sig laga mat.

Annons
Krämig och mustig pastagratäng med färs och mozzarella! Foto Christina uhlin
Krämig och mustig pastagratäng med färs och mozzarella! Foto Christina Uhlin

Så här lagar du pasta på bästa sätt

Hur kokar man pasta bäst?

Beräkna 1 liter vatten/100 gram pasta. Mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop och kokningen avstannar inte när du lägger i pastan, vilket ger ett jämnare resultat när du kokar pastan.

Annons

Varför saltar man vattnet när man kokar pasta?

Givetvis för smakens skull och man behöver inte salta vattnet när man kokar pasta om man inte vill. Faktiskt. Många är känsliga för salt och det går bra att salta vid servering med. Om du vill koka din pasta i saltat vatten, så salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid. Räkna med en halv matsked (10 g) per liter vatten. Nu tror jag inte det rör sig om någon stor tidsskillnad och inget jag strikt följer, men tipset har jag fått av en italienare och man bråkar inte med italienare…

Varför klibbar pastan ihop?

För att undvika att pastan klibbar ihop när man kokar pasta, så är där några gyllene regler att följa. Använd en stor kastrull och ha rikligt med vatten. En liter vatten/100 g pasta. Lägg ner lite pasta åt gången istället för att släppa ner allt som en bomb, och rör i pastan emellanåt. Detta gör så att pastan inte klibbar ihop. När du häller av din pasta så glöm den inte i durkslaget, för då lär den klibba ihop där. Häll av, spara lite av pastavattnet och blanda med din pastasås.

Varför ska man spara pastavattnet?

I pastavattnet finns det både smak och stärkelse. Så när du sparar lite av pastavattnet och blandar ihop med din pasta och pastasås, så ger det pastan mer smak och gör den mindre torr. Som i en klassisk Cacio e pepe, där pastvattnet är såsen. Prova, supergott!

Annons

Vad betyder al dente?

Det är när man kokar pastan så att den behåller sin spänst och har lite tuggmotstånd kvar.
Smaka dig fram för att få det tuggmotstånd just du gillar.

Om du ska blanda med en sås så koka pastan något kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd. För när pastan blandas med varm sås fortsätter den nämligen att tillagas/mjukna något. Men smaka dig fram innan du häller av pastan.

Färsk eller torkad pasta?

Det är givetvis en smaksak, ska du lyxa till det en helg så kanske roligare med en färsk och fylld pasta medans på vardagen kan man använda torkad.

Rigatoni med tomatsås och mozzarella

Hur kokar man pasta på bästa sätt? Med eller utan salt? Och varför klibbar pastan ihop? Svar på detta och en massa goda recept på pasta får du här!
Pasta med tomatsås må låta enkelt, men det är i det enkla det fina är. Speciellt när det gäller pasta. Foto Charlotte T Strömwall
Annons

Tomatsåsen sköter nästan sig själv. När den väl är klar har du en middag på 10 minuter. En rätt i all sin enkelhet där tomatsåsen smakar tomat med lite toner av örter och kanel. Gör en stor sats och frys in. Tomatsåsen är god även som bas i en bolognese och fiskgryta eller som sås till ugnsbakat fläskkött och kyckling.

4 portioner
45 minuter

tomatsås
1 gul lök, 2 st om små
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk strösocker
1 ½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 torkad kanelstång
800 g krossade tomater
1 dl blandad grönsaksbuljong

4 portioner pasta, t.ex rigatoni
200 g burrata eller mozzarella, nettovikt, rumstempererad
2 msk olivolja
Nymalen svartpeppar
Basilika om du vill

  1. Skala och hacka löken, skala och riv vitlöken.
  2. Fräs lökhacket riktigt mjukt och länge i oljan på låg/medelvärme. Tillsätt sockret och låt lökhacket bli lite gyllene och karamelliserat.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och sjud i 30 minuter utan lock. Rör då och då.
  4. Lyft ur kanelstången. Smaka av.
  5. Koka pastan al dente, blanda ihop med tomatsåsen, lägg upp i tallrikar, bryt isär mozzarellan och lägg ovanpå och ringla över olivolja och dra några varv med svartpepparkvarnen.

 

Annons

Av Sandra Palmqvist
Foto Charlotte T Strömwall

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar