
Smulpaj med äpple, kardemumma och kanel
4- 6 portioner
50 minuter
Smuldeg
2 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
Fyllning
500 g äpplen, ca 5 medelstora
½ dl strösocker
1/2 msk malen kanel
1/2 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
Tips när du bakar äpplesmulpaj!
Det går utmärkt att förbereda smulpajen och förvara obakad i kylen över natten. Ta ut ur kylen 15 minuter innan bakning. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Vill du göra smulpajen med äpple glutenfri, kan vetemjölet kan bytas ut mot t.ex rismjöl.
Vaniljsocker kan bytas mot ½ tsk vaniljpulver.
Denna smulpaj är lika god att göra med päron eller t.ex blåbär.
Strösocker kan bytas mot t.ex sötströ för ett sockerfritt alternativ.

Gör så här!
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Smält smöret och låt det svalna lite. Häll sen över de torra ingredienserna och blanda väl till ett smul bildas. Låt stå under tiden du gör vid äpplena.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Blanda med socker, kryddor, vaniljsocker och potatismjöl. Häll upp i en ugnsfast form ca 20 x 30 cm eller en oval form i liknande mått i storlek.
- Smula över smuldegen över äpplena och baka i mitten av varm ugn på 200° i ca 25 minuter. Smulpajen ska bli fint gyllene i färgen.
Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin